Gyűlöletbeszéd miatt nyomoz a román rendőrség a Srí Lanka-i pékek ellen lázadó Gyergyóditrón, három év börtönt is kaphatnak a bűnösök

2020. február 3., 14:03

Szerző:

Hivatalból kezdeményez büntetőjogi eljárást a gyergyóditrói ügyben a Hargita megyei rendőr-főkapitányság gyűlöletbeszéd és diszkrimináció jogcímen, miután szerdán mintegy 200 lakos gyűlt össze a helyi művelődési ház előtt az ellen tiltakozva, hogy a Ditrói Pékség vezetője két Srí Lanka-i péket alkalmazott – közölte Gheorghe Filip, a Hargitai rendőrség szóvivője.

Tudatta, hogy a büntetőtörvénykönyv szerint a törvényszegőkre 

kiróható büntetés hat hónaptól három évig terjedő börtön, illetve komoly pénzbírság lehet

– írta a Főtér.

A Maszol szombaton azt jelentette: maradhat Gyergyóditróban a két Srí Lanka-i pékmester, ha a munkaadójuk nem hoz a községbe további vendégmunkásokat, és javít a munkakörülményeken – legalábbis ez a megoldás körvonalazódott a a községben szombaton tartott falugyűlésen. A helyi közösség petícióban foglalja hétfőn össze az elvárásait a külföldieket alkalmazó vállalkozással szemben. 

A 444 vasárnap viszont már azt írta, a péküzem hiába ajánlotta fel a szombati falugyűlésen, hogy a két péket áthelyezik egy másik részlegre, a helyiek ezt visszautasították. Ezért a cég közleményben tudatta, hogy a Srí Lankaiak továbbra is náluk fognak dolgozni, és nem hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsátani őket. „Nem engedünk a gyűlöletnek ” – szögezték le.

Mint a Maszol múlt heti riportjából kiderült, a helybelieket egy katolikus segédlelkész heccelte fel az előző vasárnapi szentmisén.