Robbanásközeli a helyzet, Spanyolország engedélyezte, hogy az Open Arms kikössön

A menekülteket szállító hajó azonban nem tud élni az ajánlattal.

2019. augusztus 18., 15:07

Szerző:

A madridi kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön az Spanyolország partjainál. Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren. A közlemény a hajón uralkodó vészhelyzettel magyarázza a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Olaszország elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombat este már engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását, ám a hajón még így is összesen 107 bevándorló maradt, akik várják sorsuk rendeződését.

Laura Lanuza, a segélyszervezet szóvivője elutasította a madridi ajánlatot. – Nem tudjuk elfogadni a spanyolországi kikötőt, mert szélsőséges humanitárius vészhelyzet alakult ki. Arra van szükség, hogy azonnal kiköthessünk – nyilatkozta a szóvivő, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy az Open Arms még hat napig hajózzon Algecirasig, mert a helyzet fenntarthatatlanná vált a fedélzeten. Az emberek aggódnak, erőszakosak, egyre nehezebb őket megfékezni, egy további hatnapos utazás az egészségüket, sőt, akár az életüket is veszélyeztetné. Vasárnap legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait. A mentőhajó legénységének több tagja utánuk ugrott, hogy visszavigyék őket a fedélzetre.

Illegális bevándorlás – Richard Gere Az Open Arms menekültjeit nemrég Richard Gere is meglátogatta
Fotó: MTI/AP/Valerio Nicolosi

Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Szombaton az Open Arms kapitánya arról beszélt, hogy kritikus, „robbanásközeli” a helyzet a zsúfolt mentőhajón.

Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia - ajánlotta fel a napokban részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők elosztásában. A madridi  kormány közlése szerint a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban.