Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Újabb internetszóró műholdakat indított útnak sikeresen Elon Musk, hogy a világon mindenhol elérhető legyen az ingyenes hálózat

2020. június 4. 15:54 - szerző: 168 Óra

Sikeres volt a Starlink szerdai (magyar idő szerint csütörtök hajnali), szám szerint nyolcadik missziója, amely során újabb internetszóró műholdakat indított útnak a SpaceX. A floridai Cape Canaveral katonai légitámaszpontról vezényelt küldetéssel 60 műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára. Velük együtt 480 Starlink-műholdat sikerült már felbocsátani, noha ez még semmi, a cél ugyanis 12 ezer műszer felküldése.

A The Verge cikke szerint, amelyben az indulás előtti másodperceket is látni, a mostani misszió annyiban tért csak el az előzőektől, hogy a felküldött műholdak egyikét olyan technikával látták el, amely megakadályozza, hogy messziről, zavaró módon csillogjon - írja a hvg.hu. A módosításra a csillagászok miatt volt szükség, akik régóta nehezményezik, hogy a Starlink műholdjai zavarják a megfigyeléseket.

A műholdakat ugyanaz a Falcon 9 típusú rakéta vitte fel, amelyet a Crew Dragon űrhajó történelmi indításához is felhasználtak. A szerkezet akkor és most is rendben működött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Starlink-műholdak pályára állítása Elon Musk egyik legrégebbi vágyálma: ezekkel szeretne nagy sávszélességű internetet vinni oda, ahol más módon nem lehetséges a hálózatra kapcsolódni. A szolgáltatás ingyenes lesz.