Soros György: Orbán Viktor korrupt kormánya támad, a miniszterelnök elszánta magát a CEU elpusztítására

2019. november 15., 17:47

Szerző:

Pénteken hivatalosan is megnyitották a CEU bécsi campusát, az avatóünnepségen pedig felszólalt az alapító Soros György is, aki egy éles megjegyzésben úgy fogalmazott,

„a CEU szilárdan védi az oktatás szabadságát annak az Orbán Viktornak és kormányának az összehangolt támadásától, aki el van szánva az egyetem elpusztítására”. 

Az amerikai magyar milliárdos üzletember szerint amikor 1991-ben létrehozta a CEU-t, az volt a célja, hogy segítsen kiemelkedni a kelet-európai országokat a kommunizmusból. A CEU nagy siker lett, eddig 17 ezer diákja volt a világ több mint 100 országából, és kinőtte az eredetileg neki szánt feladatot, és már új kihívásoknak felel meg – fűzte hozzá, Beszélt arról is, hogy a cél egy világméretű egyetemi hálózat kialakítása. Ami a jövőt illeti, kitart az egyetem mellett, amelynek a működésére a Nyílt Társadalom Alapítvány a meglévő források mellett még 750 millió eurót ad.

– Bár Bécsbe kellett költöztetnünk az amerikai akkreditációjú képzéseineket, kitartunk a budapesti jelenlét mellett. Ez az erkölcsi kötelességük, hiszen az egyetemmel vállalt szolidaritás jeleként a diákok és a professzorok vezetésével a budapestiek is az utcára vonultak 

– jelezte. Bevezetőjében Soros György megköszönte az osztrák fővárosnak és Michael Ignatieff rektornak, hogy áldozatos munkájával lehetővé tette az egyetem költözését.

Megnyílt a CEU bécsi kampusza
Fotó: CEU/Végel Dániel

Soros György előtt felszólalt Michael Ludwig bécsi főpolgármester is, azt állítva, két éve megtörtént az elképzelhetetlen, aminek nem lenne helye egy egyesült Európában – utalt az Orbán-kormány által 2017- tavaszán elindított hadjáratra a CEU ellen. Ez a  hadjárat a felsőoktatási törvény lex CEU néven ismert módosításában érte el a csúcspontját – Balog Zoltán volt humánerőforrás miniszter nyújtotta be –, a következményeként pedig az egyetemnek Budapestről Bécsbe kellett költöztetnie az amerikai akkreditációjú képzéseit.