2800 liter sört kapott a falu, ahol senki sem szavazott a szélsőjobbra

2019. október 29., 11:10

Szerző:

Annyira örül a német Die Partei nevű viccpárt annak, hogy volt egyetlen település, ahol kevesebb, mint öt százalékot ért el a szélsőjobboldali AfD Türingiában, hogy ajándék sört visz a lakóknak – jelentette be Facebook-oldalán a párt.

Ezt persze előre eltervezték. A türingiai választási kampányban még arra számítottak, hogy több ilyen település is lesz, ezért a sörfelajánló akciójukat eredetileg úgy hirdették meg, hogy az erre a célra a pártnak pénzt adományozók külön megjelölhették, melyik településen kívánják az ingyen sör ígéretével befolyásolni a választást.

Több, mint 2800 liter sörnyi pénz jött össze, amit most mind Gerstengrund lakói kapnak meg, ami már csak azért is vicces, mert a „Gerste” szó árpát jelent, ami pedig a sör egyik alapanyaga. 

A faluban ugyanis konkrétan senki se szavazott az AfD-re.

A 66 lakosból mindössze 49-en voltak választásra jogosultak, közülük 43-an mentek szavazni, és több, mint 80 százalékuk a kereszténydemokrata CDU-t választotta. A többi hat gerstengrundi egyéniben a zöldekre és a liberális FDP-re szavazott.

Türingia az egyik legnagyobb sörfogyasztó tartomány Németországban, évente fejenként 114 liter sör fogy itt el, ennél többet már csak a Berlin körüli Brandenburg tartományban isznak. A legismertebb Türingiában gyártott sör az 1543-ban alapított Bad Köstritzi-i sörfőzde Köstritzer nevű fekete söre – írta az Azonnali.