A volt nagykövet szerint Orbán Viktor gerinctelenül viselkedik, Magyarország a legpitiánerebb diktatúrák szintjére süllyedt az amerikai szemekben

2019. augusztus 21., 13:35

Szerző:

Következetlennek és gerinctelennek tartja az Orbán-kormány USA-politikáját Simonyi András. Magyarország volt washingtoni nagykövete a Privátbankárnak adott interjút. Kifejti, akkor tekinthető jónak egy diplomáciai kapcsolat, ha a legfelső szintű érintkezés csak a piramis csúcsa és csupán megerősítése a napi Ilyen például a norvég-amerikai kapcsolat, Magyarország esetében azonban már szó sincs erről, a kétoldalú napi kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán Viktor 2010-ben örökölt a Bajnai-kormánytól.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Simonyi András szerint a Fehér Házban egyelőre megoszlanak a vélemények Magyarországról, de nagyon erős az a irányzat, amely kezdi azt hinni, hogy Orbán Viktor orosz befolyás alá került. Kongresszusi körökben az Orbán-kormányt a demokraták és a republikánusok is élesen kritizálják, siralmasnak tartják a magyar demokrácia helyzetét, azt pedig, hogy az Orbán-kormány lobbistákat fogad, Magyarországot a legpitiánerebb diktatúrák szintjére süllyeszti az amerikai politikus szemekben. 

Ami a lobbit illeti – fűzhetjük hozzá – már személyesen Orbán Viktor is kudarcot vallott, amikor a május 13-i washingtoni látogatásán arról próbálta meggyőzni Donald Trumpot, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára, Magyarország beszólhasson a skandináv ország által magyarországi civil szervezeteknek nyújtott támogatás elosztásába. A miniszterelnök mindezért fegyvervásárlást ígért, de az amerikai elnök elutasította.

– Én nagyon szeretem Norvégiát

– hárított Donald Trump.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.