Segít kiszűrni az öngyilkosságra készülőket a Facebook – csak nálunk nem

2017. november 28., 12:48

Szerző: Herczeg Szonja

Olyan mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást fejlesztenek a legnagyobb közösségi oldalnál, ami segít a végső kétségbeesést sugárzó posztok kiszűrésében – írja a qz.com. 

Az új technológia, amelyet már hónapok óta tesztelnek, nemcsak bejegyzéseket, de fotókat és minden más tartalmat is vizsgál, hogy hamarabb értesíthessék a mentőket és rendőröket, ha valaki bajban van. Az alkalmazás priorizálja az életveszélyesnek minősített bejegyzéseket, majd továbbítja azokat a Facebook moderátorainak. Kiemelten figyelik az élő bejelentkezéseket, mivel az utóbbi években sajnos népszerű lett, főként tinédzserek körében, hogy azon keresztül közvetítik öngyilkosságukat a közösségi oldalon.

Ismerősöknek vagy a mentőknek szól a Facebook moderátora
Fotó: Pixabay/DanielReche

A tartalom veszélyessége függvényében a moderátor kétféleképp dönthet: elküldi a felhasználó monitorjára a legközelebbi mentálhigiénés központ vagy segélyvonal elérhetőségét, szól azoknak az ismerősöknek, akikkel gyakran lép kapcsolatba az illető, vagy értesíti a segélyvonalat, hogy segítse az illető tartózkodási helyének beazonosítását.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg egy hónapja beszélt arról, hogy bár sokaknak aggályaik vannak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, gyakran életeket is menthet. Itt emelte ki, hogy a Facebook több ízben is segített veszélyben lévő emberek felkutatásában.

Egyelőre csak a nyíltan öngyilkos gondolatokat tartalmazó bejegyzésekről van szó, de később szeretnék, ha pszichológusok segítségével olyan alkalmazást is létre tudnának hozni, ami a rejtett melankóliát is felismeri a sorok között.

Az alkalmazás mindenütt elérhető lesz szépen lassan, kivéve az Európai Unió országait, ahol nagyon szigorúak a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok.