Magyarországon visszatér az igazi, többségi demokrácia – írja Schmidt Mária a New York Times-ban

2019. október 17. 11:55 - szerző: 168 Óra

Magyarországon visszatér az igazi, többségi demokrácia és népképviselet, de ugyanez megy végbe egész Európában. Ezt Schmidt Mária írja a New York Times-ban megjelent elemzésében, aminek megírására a szerkesztőség kérte fel. A Terror Háza Múzeum igazgatója szerint az EP-választáson a „populisták”, vagyis a demokraták megerősítették helyzetüket. Schmidt szerint egyesek nem képesek megérteni, hogy a régi világnak vége. A magyarok viszont pontosan tudják, hogy ők viselik leginkább szívükön a saját sorsukat, ezért ragaszkodnak a szabadsághoz, demokráciához és a nemzetállami függetlenséghez.

És ezer év után most is kapuőrként szolgálnak a Kelet és Nyugat között.

Magyarországon a rendszerváltás után a kommunisták utódai megőrizték befolyásukat, ezen csak Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése változtatott. Azóta a nemzet érdekei számítanak a legfontosabbnak, zajlik az országot csődbe vivő neoliberális élcsapat leváltása. A miniszterelnök 5 éve bejelentette, hogy nálunk vége a liberalizmusnak, és meghirdette, hogy „illiberális” demokráciát akar, a közösségre, a kereszténységre és a szolidaritásra építve.

Mert megértette, hogy a Nyugat rendszerszintű válságtól szenved.

Azóta kétszer nagy többséggel újjáválasztották, ami bizonyítja népszerűségét és politikája sikerét – szemlézte a lapot a Népszava.