Scheppele: Visszatért Magyarországra Orwell világa

Kim Lane Scheppele szerint Magyarországon visszatért Orwell 1984 című regényének világa, miután az Országgyűlés elfogadta a nemzetbiztonsági törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány belső köre titokban megfigyelje a fontos állami alkalmazottakat.

2013. június 20., 14:26

Az érintetteknek és házastársuknak bele kell egyezniük, hogy „poloskákat” helyezzenek el a lakásukban, lehallgassák telefonbeszélgetéseit, illetve elolvassák az e-mailjeit. Ha nem járulnak hozzá, akkor elvesztik az állásukat. Ha viszont belemennek, egy-egy akció két hónapig tarthat, csak éppen az illetők nem tudják, mikor van az a két hónap. Ha a megfigyelés során az Orbán-kabinet talál bármi terhelőt, akkor a delikvenst szintén el lehet bocsátani, ám a jogszabályból nem derül ki, hogy mi a felmondáshoz a pontos jogi alap.

A princetoni egyetem alkotmányjogásznője Paul Krugman blogjában (The New York Times) tette közzé lesújtó véleményét. Hangsúlyozza, hogy ellenzi az amerikai lehallgatási programot is, ráadásul az USA rossz gyakorlata nem ok arra, hogy bárhol lemásolják. A magyaroknál a jelek szerint az elképzelés fő célja az, hogy bizonyos emberekről terhelő anyagokat gyűjtsenek, mégpedig magánéletükre vonatkozóan is, és ezeket bevessék ellenük, amikor a feletteseik úgy tartják jónak, miután az adatokat 20 éven át tárolják. Ha valakit nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak minősítenek, az illető legfelső munkahelyi vezetőjétől kérhet felülvizsgálatot, az ő döntése ellen azonban már semmilyen bíróságnál nem lehet fellebbezni.

A magyar kormány azzal érvel, hogy az új jogszabály védi az államtitkokat, és védelmet nyújt a korrupció ellen. Ám úgy tűnik, hogy a törvény hatáskörébe tartozik minden, ami kompromittáló lehet. Tehát bárkit ki lehet dobni állásából pl. azért, mert valakivel félrelépett.

A szakértő biztos abban, hogy a magyar vezetés arra fog hivatkozni: más államokban is ellenőrzik a magas rangú tisztségviselőket, de pl. a most kipattant amerikai lehallgatási história sem jogosít fel egyetlen országot sem arra, hogy konkrét gyanú nélkül kémkedjen emberek után. Azonkívül mi az akadálya annak, hogy a magyar kormány adott esetben bárkit megzsaroljon? Vagy hogy azért szabaduljon meg, mondjuk, egy köztisztviselőtől, mert az bírálta a hatalmat? Arról nem szólva, hogy a törvényben nincs érdemi védelem azellen, hogy az információkat politikai vagy személyes célokra használják fel, vagyis, hogy visszaéljenek azokkal.

Kim Lane Scheppele rámutat, hogy a jelenlegi magyar kabinet keveset tanult az ország közelmúltjából. Viszont akik nem okulnak a történelemből, azok arra vannak ítélve, hogy megismételjék azt. Magyarországon ezt azt jelenti, hogy újból 1984-et írunk.

(Forrás: Galamus)