Karácsonykor jut el Romániába az első vakcinaszállítmány

December 26-án szállítják le az első tízezer adag koronavírus elleni vakcinát.

2020. december 20., 08:30

Szerző:

Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora pénteken meglátogatta a bukaresti Cantacuzino intézetben kialakított vakcinatároló központot, és mint elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség rövidesen kibocsátja a koronavírus elleni vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyét. A jelenlegi állás szerint december 26-án érkezik az országba az első tízezer adag oltás. Ezeket az első vonalban küzdő tíz kórház kapja meg, a szállítmány átvételének másnapján. Ez a mennyiség a tíz kórház teljes személyzetének beoltására elegendő lesz – írja az Agerpress román állami hírügynökség.

Amint további szállítmányok érkeznek, az ország többi oltóközpontja is kap a vakcinákból, és elkezdődik az oltás a kidolgozott stratégia szerint.

A szakember azt is elmondta, az oltás előzetes időpont-egyeztetéssel történik. Az egészségügyi dolgozók, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők esetében ezt az az intézmény végzi, amelynek alkalmazásában állnak, a krónikus betegek és a 65 éven felüliek pedig családorvosuk, illetve a szociális igazgatóságok közvetítésével kapnak időpontot. A lakosság háromféleképpen kérhet előjegyzést: egyénileg telefonon, online vagy a családorvos közvetítésével.