Nem a Srí Lanka-i pékekre, hanem a helyi munkaerőt meg nem becsülő vállalkozóra neheztel a falu

2020. február 1., 12:28

Szerző:

Elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a székelyföldi Ditró lakossága, hanem annak a helyi vállalkozónak a magatartását, aki nem becsüli meg a helyi munkaerőt – derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott konfliktus megvitatására.

A Gyergyó TV által az egyik közösségi portálon élőben közvetített falugyűlésen a pékség több egykori munkása panaszolta el, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizettek ki számukra. A megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások behozatalára, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottait, és tisztességes bért ajánlana számukra.

A székelyföldi Gyergyóditróban azután szabadult el a pokol, hogy munkát vállalt ott két Srí Lanka-i pék. A 444-nek Puská Elemér azt mondta, aki ferde szemmel nézi a gyűlölködést, de nehezen tud mit kezdeni vele. Miközben egyre többen a pékség bojkottjára szólítottak fel, Bíró Károly katolikus segédlelkész állt a tiltakozás élére. A pékség hiába tette világossá, hogy a két ember nem véglegesen akart letelepedni a településen, a tiltakozás miatt mégis jobbnak látták, ha Gyergyószárhegyen bérelnek nekik lakást.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere napokon keresztül hiába próbálta lenyugtatni a migránsellenes kedélyeket az 5500 fős községben, végül az ő javaslatára tartották a falugyűlést. A ppolgármester a 444-nek azt nyilatkozta, hogy a magyar közmédiából a migránsellenesség jön át, az emberek átérezték a félelmet, és ügyesen összekeverték a migráns fogalmát a vendégmunkás fogalmával.

A gyulafehérvári érsekség közleményben ítélte el a migránsellenes indulatokat.