Románia megtiltotta, Magyarország engedélyezte, hogy az oroszok a területén keresztül szállítsanak fegyvert Szerbiának

2019. július 30., 12:48

Szerző:

Oroszország a Dunán szállított volna fegyvereket Szerbiába, de Románia nem engedélyezte. Sajtóhírek szerint viszont Magyarország megnyitotta légterét a fegyverszállítmány előtt – írja a hvg.hu az AP News alapján.

Szerb médiajelentések szerint tíz páncélozott jármű érkezett az országba Oroszországból, de a megállapodás alapján még harminc használt T-72-es típusú harckocsi és 20 BRDM–2 úszóképes páncélozott felderítő jármű érkezik Szerbiába.

Az AP szerint az eredeti terv az volt, hogy a Dunán szállítják a fegyvereket, csakhogy ezt Románia nem engedélyezte az orosz fegyvereladásokra vonatkozó szankciók miatt. A szankciók Krím orosz megszállása óta vannak érvényben. Ezért állítólag Magyarország légterén keresztül szállították a fegyvereket. Arra már a hvg.hu emlékeztet, hogy a tiltás nemcsak Romániában, de Magyarországon is érvényben van.

Fotó: Wikipedia/delta.gov.ge

Aleksandar Vučić szerb államfő azt nyilatkozta, hogy az a fontos, hogy a járművek megérkeztek Szerbiába. Az pedig, hogy hogyan, milyen módon, csak rájuk tartozik. Emellett köszönetet mondott Vlagyimir Putyinnak, hogy segíti a szerb haderő fejlesztését.

A NATO már korábban is több alkalommal kritizálta az orosz fegyverszállításokat és a szerb haderőfejlesztést. Szerbia pedig annak ellenére igencsak együttműködő Oroszországgal, hogy elvileg az Európai Unió tagja kíván lenni.