Egyre durvul Romániában a koronavírus-járvány, vesztegzár alatt több település, 1200-nál több fertőzött egy nap alatt

2020. augusztus 1. 18:50 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Romániában ismét több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon,

de - az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve - nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok.

Koronavírus - Romániában egy gyorsabban terjed a járvány Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki az érkező betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál
Fotó: Veres Nándor

A stratégiai kommunikációs törzs szombati összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, így második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. A járvány terjedésének lassulását jelzi, hogy a szombati növekmény már csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét napi átlagát, ahhoz képest, hogy múlt héten még a napi fertőzésszám rendre túllépte az előző két hét átlagának másfélszeresét.

Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg:

ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 2379 áldozatot követelt a járvány.

Az országban 22 386-ra nőtt a beazonosított és jelenleg is aktív fertőzések száma. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma (7445), mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké (401).

Több mint 16 ezer fertőzésgyanús ember házi karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét.

A hatóságok két Arges és négy Arad megyei falut helyeztek szombaton 14 napos vesztegzár alá,

mert az említett településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at.

Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében - köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében - kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is.