Tőkés Lászlóhoz hasonlította magát az egykori szekus besúgó, járványtagadó érsek

2020. december 1., 08:51

Szerző:

Száznál is több ortodox zarándok részvételével jelenleg is tart a Szent András-napi búcsú a Konstanca megyei Ion Corvin településen, melyhez a járványtagadás egyik legnagyobb szószólójává vált Teodosie érsek annyira ragaszkodott, hogy figyelmen kívül hagyta a hatóságok tiltását, és minden lehetséges szabályt megszegve mégis megszervezte az eseményt - írja a Főtér.

Mivel kampány van, az egykori szekus besúgóból tomiszi érsekké vált Teodisie is gátlástalanul kampányol, minden eszközt megragad, hogy a kormány intézkedései ellen hergeljen, miközben hívei egészségét veszélyezteti egy olyan megyében, melyben jelenleg a legmagasabb a fertőzöttség. Konstanca már vesztegzár alá került, elviekben tehát csak nagyon indokolt esetben lehetne elhagyni a várost, a rendőrök mégis átengedték az ellenőrzőpontokon a papokat, és Teodisie-ra sem szóltak rá, hogy viseljen maszkot - írja a lap. 

Ráadásul Teodisie olyan kijelentéseket enged meg magának az állami szervekkel szemben, melyet senki másnak ebben az országban nem tűrnének el következmények nélkül. Az érsek a zarándoklatra is ügyvédjével érkezett, aki nemes egyszerűséggel azt mondta: nem létezik semmilyen pandémia, az egészet csak kitalálták.

A bíróság pénteken elfogadhatatlannak minősítette és elutasította azt, hogy elnöki rendelettel tegyék lehetővé a Szent András-napi zarándoklatot, de ez sem tartotta vissza az érseket, aki múlt héten nyílt levelet intézett Ludovic Orban kormányfőhöz, melyben az ortodox hívek zaklatásával vádolta meg. Saját magát Tőkés Lászlóhoz hasonlította arra utalva, hogy 1989-ben az egyházat ért igazságtalanság miatt robbant ki a forradalom, most sem szabad alábecsülni a szabad vallásgyakorlásban meggátolt emberek dühét. Levelében egy burkolt fenyegetést is megengedett magának, ha nem hagyják megtartani a zarándoklatot, akkor Isten nevében az utcára hívja a híveket Konstancában és más városokban.

Arról, hogy mennyire törődik híveivel, elég sokat elárul egy friss nyilatkozata, miszerint ha valaki megbetegszik a búcsún és esetleg meghal, akkor Istenhez távozik. Szerinte nem létezik közegészségügy, és az ember lelke betegszik meg először. Ő inkább azért dühös, mert nem érti, miért kényszerítik arra, hogy a szabad ég alatt, a hidegben tartsa a liturgiát, ami szerinte egyet jelent egy kivégzéssel.

Log into Facebook

null