Eldurvult a járványhelyzet Romániában: egy nap alatt ezernél több fertőzöttet regisztráltak, vesztegzár alatt egy település

2020. július 22. 17:32 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Romániában meghaladta az ezret az egy nap alatt, illetve a 40 ezret a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1030 új fertőzöttet azonosítottak: ez több mint másfélszerese az utóbbi két hét napi átlagának. A járvány - a napi átlagnál 35 százalékkal több - 27 újabb áldozatot követelt.

Eddig 2101 koronavírusos beteg vesztette életét, külföldön 122 fertőzött román állampolgár halt meg. Az utóbbi napon - a 25 ezret megközelítve - rekordot döntött a 24 óra alatt kiértékelt koronavírus-tesztek száma, a járvány kezdete óta végzett teszteké pedig szerdán meghaladta az egymilliót.

A kedden hatályba lépett karanténtörvény értelmében a GCS-nek most már pontosítania kell, hogy a pozitív tesztek közül hány vonatkozik az újonnan diagnosztizált betegekre, illetve hány már korábban beazonosított fertőzött megismételt tesztje lett pozitív. A GCS szerdai jelentése szerint

a múlt heti növekvő trendbe beleillő több mint ezer új fertőzöttön kívül további 372 újra megvizsgált fertőzött koronavírus-tesztje bizonyult továbbra is pozitívnak.

A törvény hatályba lépése kapcsán Ludovic Orban kormányfő cáfolta azokat az ellenzéki vádakat, miszerint a karanténtörvény elfogadtatása vagy a nagyobb európai támogatások megkaparintása érdekében Bukarest korábban "felfújta" volna a járványügyi statisztikákban szereplő adatokat.

A GCS jelentésében - július 3. óta először - ismét megjelent a karanténban lévők száma: Romániában most csaknem 550, fertőzöttekkel kapcsolatba került vagy járvány sújtotta országból érkezett ember várja otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási időszakának elteltét.

Koronavírus - Romániában egy gyorsabban terjed a járvány Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki a mentővel érkezőket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án.
Fotó: Veres Nándor

A fővárostól délre, a Duna mellett található Giurgiu megye prefektusa szerdán bejelentette:

vesztegzár alá helyezik a 3600 lakosú Cartojani falut, ahol az utóbbi időben 32-en fertőződtek meg.

A fegyveresek által őrzött település határát a következő 14 napon csak a rendvédelmi és egészségügyi szervek, illetve a lakosság ellátását biztosító áruszállító járművek léphetik át.

Cartojani az első karantén alá helyezett település Romániában, amióta májusban a rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel. Az egészségügyi miniszter szerdán megjelent rendelete szerint azokat a térségeket lehet vesztegzár alá vonni, ahol az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladja a hármat.