Botrány van Romániában a kórházi folyosón tárolt holttestek miatt

2020. január 20. 13:20 - szerző: 168 Óra

A bukaresti egészségügyi igazgatóság összesen 21 ezer lejes (mintegy másfél millió forintos) bírságot szabott ki azért, mert a bukaresti egyetemi kórház személyzete rendszeresen a folyosón „parkoltatja” az elhunyt betegek holttestét – szúrta ki a 24.hu a Főtér.ro oldalon.

A botrányt múlt héten a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egészségügyben illetékes képviselője, Emanuel Ungureanu robbantotta ki. A klinika a holttesteket hordágyon, vagy a padlón tartotta a folyosókon.

Az egészségügyi igazgatóság vasárnap esti közölte, hogy az ellenőrzésük szerint az elhunytakat nem megfelelően tárolták. 30 napos határidőt adtak a kórháznak arra, hogy kialakítson egy megfelelő helyiséget a holttestek tárolására és módosítsa az elhunyt betegek szállításának gyakorlatát.

A kórház belső vizsgálatot rendelt el, azonban nem találtak különösebb rendellenességet, érvelésük szerint a hatályos törvények alapján két órájuk van, hogy az elhunytakat elszállítsák a kórbonctanra arról az osztályról, ahol meghaltak.