Roman Polanski szerint a MeToo kollektív hisztéria, amelyen muszáj nevetni

2018. május 9., 17:09

Szerző:

Egy interjú tanúsága szerint kollektív hisztériának tarka a MeToo mozgalmat Roman Polanski. Az Oscar-díjas filmrendező szerint a mozgalmon, amelynek célja hogy fény derüljön a magas pozíciókban lévő férfiak által elkövetett szexuális visszaélésekre csak nevetni lehet.

Roman Polanski
Fotó: Youtube

Az interjú még azelőtt készült, hogy a filmrendezőt – aki az akkor 13 éves lány, Samantha Jane Gailey 1977-es megerőszakolása miatt nem léphet be az Egyesült Államokba a letartóztatás veszélye nélkül – az Amerikai  Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia megfosztotta volna az 50 éven át tartó tagságától - írja az ABC News. A beszélgetésben Polanski kijelenti, hogy számára a MeToo egy kollektív hisztériát jelent, mégpedig abból a fajtából, ami néha megesik a társadalomban. – Mindenki megpróbál csatlakozni, főként félelemből. Olyan, mint az észak-koreai gyász, amikor annyira siratja mindenki a vezetőt, hogy nem tudod visszafogni a nevetésed - jelentette ki a rendező, majd hozzátette ez, ami zajlik, számára teljes képmutatás.

Polanski ügyvédje egyébként a filmakadémia döntését jogtalannak és igazságtalannak nevezte, „lelki abúzusnak” egy idős emberrel szemben populista célok elérése érdekében.

A holokauszttúlélő Polanski 2003-ban kapott Oscar-díjat A zongorista című filmjéért.