Rogán Antal szerint az Európai Bizottság új elnökét csak azután lehetett megválasztani, hogy megígérte, tisztelni fogja Magyarországot

2019. július 7., 08:35

Szerző:

Au Európai Unió új vezetőinek kijelölését kísérő, néha meglehetősen szórakoztató győzelmi jelentéssorozatba beszállt Rogán Antal is, aki vasárnap a  Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott egy interjút. Kijelentette, az Európai Bizottságnak olyan vezetőre van szüksége, aki tiszteli a közép-európai országokat, és elárulta, hogy 

a testület leendő elnökét, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert is „úgy lehetett megválasztani”, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt vele, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai országok iránt. Erre a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint  Orbán Viktor ígéretet kapott.

Rogán Antal úgy vélte, az Európai Bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki nem az európai nemzetek ellen harcol, hanem konszenzust teremt, hidakat ver a különböző nézetek, nemzetek közé, mert viták mindig lesznek, mert Európa a nemzetek Európája, és minden nemzetet tisztelni kell. Bár a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek, ami Ursula von der Leyent illeti, lesz probléma, a német politikus ugyanis korábban többször is hitet tett az Európai Egyesült Államok eszméje mellett, amelyet a svájci, az amerikai és a német mintára képzel el. erről 2011-ben beszélt a Der Spiegelnek, 2015-ben a Die Zeitnek azt mondta, szeretné, ha a gyermekei és az unokái nem egy olyan Európai Unióban élnének, amely nemzeti érdekek foglya. 

EU-tisztújítás Ursula von der Leyen az Európai Bizottság távozó elnökével Jean-Claude-Junckerrel
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Pénteken Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár égett egy kicsit azzal, hogy az Orbán Viktor egyedüli érdemeként próbálta feltüntetni a két csúcsjelölt, a néppárti Manfred Weber és a szociáldemokrata Frans Timmermans bukását. A csúcsjelölti rendszernek valóban vége, de az, hogy sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans nem lehet az Európai Bizottság elnöke, a leginkább Emmanuel Macron francia elnökön múlott, ő volt ugyanis az, aki Manfred Webere szerint Orbán Viktorral az oldalán „kinyírta” a folyamatot, és ő tett javaslatot Ursula von der Leyen kijelölésére is.