Robot végez koronavírus tesztet egy egyiptomi kórházban

2020. november 26., 16:47

Szerző:

A koronavírusteszt elvégzésekor a robot a páciens állát megfogva vesz mintát a szájából.

A páciensek testhőmérsékletének megmérésére, a maszkviselési szabályok betartásának ellenőrzésére és a koronavírustesztek elvégzésére képes, távirányítású robot állt szolgálatba a héten egy egyiptomi magánkórházban.

A Cira-03 elnevezésű robot tervezője, Mahmud el-Komi szerint a gép segíthet megelőzni a vírus terjedését.

Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező Cira-03 képes vér-, szívultrahang- és röntgenvizsgálatot végezni, az eredményeket pedig a mellkasán lévő képernyőn mutatja meg a pácienseknek.

"Igyekeztem minél emberszerűbbnek megalkotni a robotot, hogy a betegek ne féljenek tőle, ne érezzék úgy, hogy doboz közeledik feléjük" - mondta a feltaláló.

Az egyiptomi Cira-03 robot fejlesztője szerint a páciensek részéről pozitív a visszajelzés. Egyáltalán nem tartják ijesztőnek a robotot, sőt mivel precízebb, mint egy ember, jobban is bíznak benne. A koronavírusteszt elvégzésekor a robot a páciens állát megfogva vesz mintát a szájából egy mintavevő pálca segítségével.

pandemia.hu oldal adatai szerint Egyiptomban csütörtökön nem regisztráltak sem új koronás beteget, sem halottat. A járványnak az országban tavasz óta összesen 6585 halálos áldozata volt, több mint 114 ezer ember fertőződött meg, és 102 ezren gyógyultak meg a covid betegségből.    

(MTI, pandemia.hu)