Rasszizmus miatt vádemelést indítványoznak Robert Fico szlovák exkormányfő ellen

2019. december 5., 18:07

Szerző:

A szlovák rendőrség bejelentette csütörtökön, hogy vádemelést indítványozott Robert Fico volt miniszterelnök ellen, mert folyamatosan védelmezett egy rasszizmus miatt elítélt, szélsőjobboldali parlamenti képviselőt.

Az illető, Milan Mazurek, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) nevű ellenzéki parlamenti párt képviselője volt. Idén szeptemberben a bíróság jogerősen elítélte fajgyűlöleti bűncselekmény miatt, és a vonatkozó jogszabály értelmében ezért a képviselői mandátumát is elveszítette. Egy rádióadásban a „cigányterror” kifejezést használta, amikor az ország keleti régióiban tapasztalt bűnözésről beszélt.

A rendőrségi közlemény szerint a legfelsőbb bíróság ítélete ellenére Robert Fico a jelentések szerint nyilvánosan kifejezte egyetértését vele, és ezt a véleményét a közösségi hálózatokban is terjesztette.

Robert Fico
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A bírósági ítélet kihirdetése után Fico közzétett egy videofelvételt, amelyen kijelentette, hogy Milan Mazurek csak azt mondta, amit az egész nemzet gondol. Ehhez hozzátette azt is, hogy ha ez a bírósági ítélet lesz a bűncselekmény ismérve, akkor a bűnüldöző szervek bemehetnek bármelyik kocsmába, és letartóztathatják az összes vendéget, beleértve az ott heverésző kutyákat.

Az ellenzék szerint Robert Fico a megnyilvánulásaival igyekszik megnyerni magának az LSNS követőit, miután a saját pártja, a Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) népszerűsége csökkent a februárra kitűzött választások közeledtével. Robert Fico végzettségét tekintve jogász.