Robbanás volt egy krími iskolában, terrortámadásnak minősítették a detonációt

2018. október 17., 13:58

Szerző:

Legalább tízen meghaltak és ötvenen megsérültek, amikor egy krími középiskolában, a kercsi műszaki szakiskolában épületében robbanás történt – írja a Pravda.

Helyi közlések szerint a mentőautók folyamatosan szállítják a sérülteket a kórházba egymás után. Egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy nem volt elég mentőautó a városban, ami a szállításhoz elég lett volna, ezért tömegközlekedési eszközöket is be kellett vonni a mentésbe.

A kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrortámadásnak minősítette a detonációt. Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte. A terrorcselekmény következtében a legfrissebb hivatalos jelentések szerint 13-an életüket vesztették, félszázan pedig megsebesültek. Az áldozatok zöme tizenéves.  A Meduza ellenzéki portál megosztotta a KerchNET videóját, amelyen a közlés szerint Olga Grebennyikova, a tanintézmény vezetője látható, aki arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban fegyveresek is részt vettek.

Az első hírek az iskola menzáján történt gázrobbanásról szóltak. A Szabad Európa Rádió információi szerint a helyi gázszolgáltató szóvivője kijelentette, hogy nincs is szerződésük az iskolával, nem szolgáltatnak gázt az intézményének. A RIA Novostyi hírügynökség azt írja, hogy egy ismeretlen robbanószerkezet okozta a robbanást. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e.

Az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet Oroszország 2014-ben annektálta.