Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Kiürítettek egy orosz falut a nukleáris fegyverkísérlet közben történt baleset közelében

2019. augusztus 13. 18:11 - szerző: 168 Óra

Evakuálták egy orosz település lakóit az augusztus 8-án egy fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset helyszínének közelében - írja a CNN az orosz állami hírügynökségre hivatkozva. Nyonoksza település lakóit kedd reggel költöztették ki otthonaikból, a hatóságok vonattal vitték el őket a területről.

A Novaya Gazeta nevű független oknyomozó portál úgy tudja, a katonák azt mondták a lakóknak, hogy az evakuálásnak nincs köze a nukleáris fegyverbalesethez.

Mint megírtuk: négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. Az esetet vizsgáló rendkívüli bizottság megállapította, hogy nem történt a közegészség szempontjából jelentős esemény, és hogy a háttérsugárzás másfél órán belül visszatért a normához. Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális.

Oroszország a hétvégén ismerte el, hogy az első hírekkel ellentétben nem kettő, hanem öt halottja van a balesetnek.