Rendkívüli frakcióülést akarnak az Európai Néppártban, ezt most a fideszesek szerint is túltolta az Orbán-kormány

2019. február 21., 10:05

Szerző:

Úgy tűnik, kezdi megelégelni az Orbán-kormány allűrjeit a Fidesz európai pártcsaládja, a konzervatív Európai Néppárt is. Nem sokkal azután, hogy Joseph Daul EPP-elnök három részből álló Twitter-üzenetben ítélte el azt a magyarországi plakátkampányt, amelyben Soros György és Jean-Claude Junckert arcképe kíséretében  bírálja a EU bevándorláspolitikáját,a svéd Mérsékelt Párt egyik politikusa, Gunnar Hökmark rendkívüli frakcióülést kezdeményezett a plakátkampány ügyében – derül ki a Népszava cikkéből. A lap szerint valószínűtlen, hogy ennek a rendkívüli ülésnek a megtartását támogatni fogják, de az Orbán-kormány és a plakátkampánya borítékolhatóan téma lesz az EPP március 6-i rendes ülésén. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Joseph Daul korábban félrevezetőnek és megtévesztőnek nevezte az Orbán-kormány plakátkampányát, főszereplőként pedig Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy a Fidesz nem való közéjük, távoznia kell az EPP-ből. Ennek kapcsán a Népszava egyik fideszes forrása nem zárta ki, hogy az EPP előveszi a Fidesz kizárásának a kérdését, de valószínűleg csak a május 26-29-i EP-választások után. (A megméretést Magyarországon május 26-án rendezik meg.)

Az Európai Néppártot egyre inkább megosztja a Fidesz jelenléte. Az északi EU-tagországok konzervatív pártjai a legszívesebben már száműznék Orbán Viktor alakulatát, a déli tagországokéi elnézőek vele szemben. Ez az egyensúly borulhat fel most, azt pedig a fideszesek is tudják, hogy az Orbán-kormány kezdi túlzásba vinni az EU elleni hadjáratot, egyikük legalábbis a Népszavának azt mondta, a plakátkampánnyal „valószínűleg túltolták”. Egyébként a fideszes EP-képviselőknek állítólag nincs befolyásuk a magyarországi EP-választási kampányra.

A mérleg nyelvét jelentő Németország Kereszténydemokrata Uniója (CDU) egyelőre kivár. Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető és EP-választási csúcsjelölt – aki a CDU bajor testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) a politikusa – azért nem akarja eltávolítani a Fideszt, mert szerinte Orbán Viktort így lehet a legjobban kordában tartani.