Tizenegyezer iskolatáskát gyártatott le és küldött ajándékként szlovákiai magyar diákoknak a KDNP-kedvenc Rákóczi Szövetség

2020. július 1., 18:31

Szerző:

Tizenegyezer iskolatáskát gyártatott le és küldött szét szlovákiai magyar tanulónak a Rákóczi Szövetség tavasszal, hogy ezzel is segítsék a magyar iskolába járó diákokat és szüleiket. A Kárpát-medencei magyarokat összefogó szervezet

összesen 232 iskolába juttatta el az anyaországi ajándékokat,

számol be a Népszava. Tavaly szintén küldtek nyolcezer iskolatáskát a magyar diákoknak, óvodai és iskolai csomagokat is osztottak közöttük. Mint a lap felhívja a figyelmet, az adományozásról szóló beszámolóknak mondhatni állandó szereplője volt egy jótékonykodó felvidéki üzletember, a zselízi Csenger Tibor. A mérnök végzettségű vállalkozó később már Nyitra megyei képviselőként is segített az adományok kiszállításában.

A Rákóczi Szövetség a KDNP-nek is állandó támogatását élvezi,

tavaly például kaptak 5,3 milliót:

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke beszédet mond a Rákóczi Szövetség 2019-es II. Összmagyar Középiskolás Táborának megnyitóján Sátoraljaújhelyen 2019. augusztus 5-én
Fotó: MTI/Vajda János

Mint azt a Népszava kiszúrta, a Közbeszerzési Értesítő szerint a Rákóczi Szövetség az irodaszereket forgalmazó zselízi Mira Office s.r.o-nak adott megbízást az idén tavasszal leszállított 11 ezer iskolatáska, korábban pedig a 8 ezer iskolatáska legyártására is. A cég januárban 57,6 millió forintért, a kisebb táskamegrendelés esetében 35,3 millió forint értékben vállalta a munkát. Szintén a Mira Office volt a befutó, amikor a szövetség több mint 15 ezer óvodai és iskolai tanszercsomagot küldött a határon túli magyar gyerekeknek – a zselízi cég egyedüli pályázóként 51 ezer eurós munkadíjjal (mintegy 18,3 millió forint) teljesítette a megbízást. 

A már Magyarországon is terjeszkedő Mira egyik tulajdonosa Csenger Tibor, a cég vezetője pedig három éve a politikus lánya, Csenger Adrienn.

A felsorolt három pályázat keretében 111 millió forintot kaptak a Rákóczi Szövetségtől. Csenger Tibor a rákóczis rendezvényeiken beszédet mondott Orbán Balázs miniszter-helyettes és Rétvári Bence parlamenti államtitkár társaságában.

A Mira Office kifejezetten olcsón gyártotta le a szövetség által megrendelt iskolatáskákat – az 5236, illetve 4416 forintos darabárú, jó minőségű kiegészítők valóban nem mondhatóak drágának, tekintve hogy a cég netes oldaláról, négyszer-ötször ennyiért lehetne megrendelni a hátizsákokat. 

Ugyanakkor az felvet aggályokat, hogy a kormányközeli Rákóczi Szövetség magyar közpénzből – a Bethlen Gábor Alap milliárdos keretéből – működik, és ennek a pénznek egy része - ugyan ellenszolgáltatásért - a felvidéki politikus cégének számlájára vándorol, akár még az összeférhetetlenség is felmerülhet.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.