Magyar útleveleket is szóba hozott Putyin az észak-koreai diktátorral, Kim Dzsong Unnal folytatott tárgyalása után

2019. április 25., 17:04

Szerző:

Megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi Vlagyivosztokban, a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel lefolytatott csütörtöki tárgyalásai után.

– Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden

– mondta Putyin sajtótájékoztatóján, amelyet egyedül tartott.

Utalva a 2009-ben összeomlott, a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Japán által folytatott hathatalmi tárgyalásokra, azt mondta, hogy a biztonsági garanciákat több országnak kellene szavatolnia. 

Az orosz elnök elmondta, egyetértett vendégével abban, hogy a világpolitikában az ököljogtól vissza kell térni a nemzetközi joghoz. Beszámolója szerint Kim, aki még mindig készen áll az észak-koreai nukleáris programról való tárgyalásra, arra kérte őt, hogy álláspontjáról tájékoztassa az Egyesült Államokat. Hozzátette, hogy a megbeszélésekről a kínai vezetésnek is be fog számolni.

Vlagyivosztok, 2019. április 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető távozik tárgyalásuk helyszínéről a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én. MTI/EP Orosz-észak-koreai csúcs Oroszországban
Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij

Hangsúlyozta, hogy Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszerelése Oroszország és az Egyesült Államok közös érdeke.

Putyin elmondta, hogy Moszkva és Phenjan között tárgyalások folynak a Koreai-félszigetre vezető kőolaj- és földgázvezeték, a két Koreát a transzszibériai vonallal összekötő vasút és új áramvezetékek megépítésének lehetőségéről is. Úgy vélekedett, hogy ezeknek a projekteknek a megvalósítása a bizalom megerősödését vonná maga után a térségben. 

Az orosz elnök megelégedettségét fejezte ki a vendégével – két órán át négyszemközt, másfél órán át pedig a delegációk tagjainak részvételével – folytatott tárgyalásaival.

A tárgyalásokon megállapodások aláírása nem volt várható, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorú gazdasági szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen, megpróbálva rávenni a kelet-ázsiai kommunista országot nukleáris és rakétaprogramjának feladására. Közös sajtótájékoztatót sem terveztek.

A sajtótájékoztatón Putyint Kelet-Ukrajnáról is kérdezték, mivel az orosz elnök épp nemrég rendelkezett arról, hogy a Donyec-medence lakói egyszerűsített módon juthatnak orosz útlevélhez. Az elnök furcsának nevezte az orosz honosításra adott heves kijevi reakciót.

– Lengyelország már régóta – majdnem tíz éve – ad ki lengyel igazolványt. Ugyanazt, sőt többet tesz, útleveleket ad ki Magyarország, Románia. Ezzel kapcsolatban felmerül bennem a kérdés, mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok a románoknál, a lengyeleknél vagy a magyaroknál?

– tette fel a kérdést.

Állítása szerint a honosítás megkönnyítéséről szóló rendelet aláírásának célja nem Kijev provokálása, hanem a humanitárius problémák megoldása volt.

Az ukrajnai elnökválasztás eredményét – amelyen Volodimir Zelenszkij humorista-producer győzött – Putyin Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő politikájának totális bukásaként értékelte. Azt mondta, hogy Moszkva és Kijev viszonyának alakulása az új ukrán vezetés politikájától függ majd.