Putyin szemét hazaárulónak nevezte a megmérgezett kettős ügynököt

Pedig Moszkva szerint nem is orosz kémek voltak a támadók.

2018. október 3., 20:46

Szerző:

Látom, hogy néhány kollégája nem engedi el azt az elképzelést, hogy Szkripal valamiféle emberi jogi aktivista. Pedig egyszerűen csak egy kém volt. A haza elárulója. Egy szemétláda, ennyi – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy energetikai fórumon. Kijelentése annak fényében igencsak meglepő, hogy Moszkva kézzel-lábbal igyekszik tagadni, hogy köze lenne a 66 éves Szergej Szkripal és lánya ellen Nagy-Britanniában idegméreggel elkövetett merénylet-kísérlethez.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Forrás: Pixabay

Szkripal az akkor még a GRU rövidítést használó orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott a 2000-es években, és 33 éves lányával együtt márciusban mérgezték meg Novicsok idegméreg-hatóanyaggal a délnyugat-angliai Salisburyben, ahol egy nyolc évvel ezelőtti kémcsere után letelepedett. A mérgezést mindketten túlélték, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak. Moszkva folyamatosan tagadja, hogy köze lenne az incidenshez.

Júliusban két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett pontosan ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól, amelyet Szkripalék megmérgezéséhez használtak, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, az elkövetők által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban elhunyt.