Megvan Putyin terve a belarusz helyzet kezelésére

2020. szeptember 3., 12:01

Szerző:

Belarusz sorsát tekintve úgy tűnik, a realitás kezd győzedelmeskedni a romantika felett, hiszen geopolitikai szempontból Fehéroroszország stratégiai jelentőségű Moszkva számára, így aki azt hitte, a Kreml engedni fogja, hogy Ukrajna „eleste" után az utolsó ütköző állam Oroszország és a NATO között is eltávolodjék tőle, az naiv álmokat kergetett – írja az Index.

Haraszti Miklós szerint - aki az ENSZ belarusz emberi jogi megfigyelőjének tisztségét töltötte be 2012 és 2018 között -  a Lukasenka-rezsim titkosszolgálata, melyet a régi szép időket idézve KGB-nak hívnak, valójában Putyin hálózata. Ebből kiindulva pedig az oroszok könnyedén átadhatták javaslataikat fehérorosz kollégáiknak arról, hogyan lehet finomítani a tüntetések leverésén. Ez így néz ki: 

 

  • apránként vedd őrizetbe a tüntetőket, nincs elég embered, pláne börtönöd egyszerre mindenkire
  • akadályozd a tüntetőket a közlekedésben, ne engedd őket eljutni a tiltakozó akciókra
  • zaklasd az ellenzéki vezetőket, próbáld megfélemlíteni őket
  • korlátozd a médiát, ne hagyd, hogy a tüntetések híre mindenkihez eljusson

Lukasenka jó ideje jelenik meg a médiában katonai felszerelésben és fegyverrel. Elképzelhető, hogy ezzel azt igyekszik mutatni a független médiától megfosztott lakosságnak, hogy valós külföldi fenyegetéssel néz szembe az ország, fel kell készülni a védekezésre a beavatkozó erőkkel szemben. Ugyanakkor ez a viselkedés félelemről is árulkodik, egyes megfigyelők szerint pedig ezt a félelmet az orosz barátok váltják ki. Ha a KGB Putyin hálózata, miért ne gyilkolhatnák meg és állítanak a helyére egy új, megbízható vezetőt?  Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügye óta sejthető, hogy az orosz titkosszolgálatnak van erre is módszere. A Kreml valószínűleg megtanulta a leckét Ukrajna példáján, és Fehéroroszországot medveölelésébe fogja venni. 

Hogy mi lesz Lukasenka és a fehérorosz elit sorsa, azt majd az idő megmondja, de erős a gyanú, hogy változások jönnek, és nem olyanok, mint amilyet a fehérorosz ellenzék remél. De még az is lehet, hogy Lukasenka is csalódni fog, jegyzi meg az Index.