Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Voltak idők, amikor hasonmás alkalmazását javasolták Putyinnak, de ő elutasította

2020. február 27. 12:16 - szerző: MTI

Vlagyimir Putyin elnöknek a 2000-es évek elején azt javasolták, hogy személyes biztonsága érdekében alkalmazzon hasonmást, de ő ezt elutasította.

Erről maga Putyin beszélt a TASZSZ hírügynökségnek a kormányzásának 20. évfordulója alkalmából adott interjúban, amelynek újabb részletét csütörtökön hozták nyilvánosságra.

„Felmerült ez az ötlet, de elutasítottam a dublőröket. Ez a terrorizmus elleni harc legnehezebb éveiben történt” - mondta az elnök.

Elmondása szerint a 2000-es évek elején azt javasolták neki, hogy a veszélyes helyeken és rendezvényeken hasonmás helyettesítse, de ez sosem történt meg.

Putyint egyszer már hírbe hozták a képen látható hasonmással
Fotó: Pixabay

A kérdés, hogy vannak-e Putyinnak dublőrjei, régóta foglalkoztatja az orosz közvéleményt. 2001. december 21-én egy Kosztroma megyei lakossági fórumon például - amelyet az ORT és az RTR televízió is élőben közvetített - egy nő azt tanácsolta neki, alkalmazzon egy hozzá a megszólalásig hasonlító személyt, hogy ideje legyen részt venni az összes megbeszélésen, egyebek között a csúcstalálkozókon is. Putyin azt mondta akkor, hogy nincs hasonmása.

2009 augusztusában feljegyezték, hogy az akkor miniszterelnöki tisztet betöltő Putyin az akkori elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel az oldalán, Szocsiban sétálva járókelőkbe futott bele a tengerparton. A hitetlenkedőknek arra a kérdésére, hogy vajon az igazi állam- és kormányfővel találkoztak-e, Medvegyev azt mondta, hogy nem dublőröket látnak, hanem őket magukat, eleven valójukban.

2000 augusztusában Jevgenyij Murov, az orosz állami vezetők és a kormányépületek biztonságáért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) vezetője „mítosznak” és „képtelenségnek” nevezte a Putyin állítólagos dublőrjeiről elterjedt híreszteléseket. Mint mondta, a hasonmások alkalmazása a szakszolgálat gyengeségének elismerése volna.