Pszichiátriai kísérlet miatt választottak el hármasikreket, véletlenül derült fény a borzalomra, ami velük történt

2018. február 1., 10:41

Szerző:

Elképesztő történetről számol be a Daily Mail egy, a Sundance filmfesztiválon is bemutatásra kerülő dokumentumfilm, a Three Identical Strangers (Három egyforma idegen) alapján.

A nyolcvanas években egy amerikai fiatal főiskolás, Michael Domitz új szobatársat kapott a kollégiumban. Szinte megijedt, mikor először meglátta Robert Shafrant, mert a megszólalásig hasonlított korábbi szobatársára, Eddy Gallandra. - A többiek azt hitték, Eddy visszatért. Mindenki észrevette az elképesztő hasonlóságot - mesélte Domitz.

Amikor megtudta, hogy a két szobatársa ugyanazon a napon, ugyanabban az évben született és azt is, hogy mindkettejüket örökbe adták úgy döntött, összehozza őket. Eddy és Robert hamar rájött, hogy ugyanúgy beszélnek, gesztikulálnak, ugyanott van anyajegyük és hasonlóan magas IQ-val rendelkeznek. Ugyanazokat a filmeket szerették, mindketten birkóztak, teljesen szürreális volt számukra a találkozás.

A két férfi úgy döntött, utánajár a dolognak. Kórházi papírok alapján tudták meg, hogy egypetéjű ikrek. A hírt a sajtó is hamar felkapta, sztárok lettek. Történetük újabb fordulatot vett, amikor a hírverés hatására egy David Kellman nevű férfi megkereste őket és közölte velük, ő is pont ugyanúgy néz ki, mint ők. Kiderült, David is az ikertestvérük.

A három férfi nagyon boldog volt, átiratkoztak egy főiskolára, hogy együtt tanuljanak. Film- és sorozatszerepet is kaptak, miközben pincérként dolgoztak egy étteremben.

Az első csapás akkor érte őket, mikor kiderült, hogy Robertet találkozásuk előtt pár hónappal egy gyilkossággal végződő rablásért elítélték. A férfi szerepe nem volt nagy súlyú, ezért csak közmunkára ítélte a bíró, a találkozás utáni lelkesedésük azonban egy kicsit alábbhagyott.

Ekkora már kiderült a csaknem teljes igazság, vagyis az, hogy ők hárman egy négyesikerpár három életben maradt tagjai. A New York-i Long Islanden látták meg a napvilágot, és a születésük után azonnal örökbe adták őket.

A történet itt egy újabb bizarr fordulatot vett. Az ikrek ugyanis megtudták, hogy egy pszichiátriai kísérlet alanyai voltak. Mivel az örökbe adó ügynökség nem volt hajlandó megmondani, miért választották el őket egymástól és azt sem, hogy az örökbefogadó szülők miért nem tudtak arról, hogy gyereküknek vannak testvérei, ezért a családok egy nyomozó cég segítségével derítették ki az igazságot; vagyis azt, hogy az örökbe adó ügynökség pszichiáterek tanácsára úgy döntött, elválasztja egymástól az ikreket azért, hogy a kicsiknek „ne kelljen versenyezniük” a szüleik figyelméért és szeretetéért. De nem csak ezért. Az ügynökség egy feltételt is kötött az örökbe adáshoz: a gyerekkel részt kell venniük egy, a fejlődésüket vizsgáló, állítólag ártalmatlan kutatásban. Bár a családok ódzkodtak, végül belementek. Zsidó házaspárokról volt, szó, akik szintén zsidó gyereket szerettek volna örökbe fogadni, ami nem volt könnyű.

A hármasikrek
Fotó: Youtube

Az érintett családokat nem véletlenszerűen választották ki. Olyan párokat kerestek, akiknek már van egy kétéves vagy annál idősebb lánygyermekük, illetve arra is figyeltek, hogy a három család anyagi körülményei ne legyenek egyformák. Így esett a választás egy orvoscsaládra, egy középosztálybeli és egy queensi munkásosztálybeli házaspárra. A rablásért elítélt David utóbbihoz került.

A gyerekeket 12 éves korukig szinte havonta vitték a szülők a pszichiátriai vizsgálatra Manhattanbe. A kutatás vezető pszichiáter, Peter Neubauer egy teljesen legális, a kormányzat által támogatott kísérletet végzett, hogy kiderítse a gyermekeknél a nevelés vagy a genetika határozza meg a jellemfejlődést. Ez még a hetvenes években történt, New York államban csak 1981-ben javasolták a testvérek együtt tartását örökbe adáskor. De ekkor is ez még csak iránymutatás volt, nem törvényi kötelezettség.

A kutatás eredményei végül sosem láttak napvilágot a körülötte kirobbant botrány miatt.

Az ikrek története is tragikus véget ért. Közös éttermet nyitottak, majd a köztük lévő különbségek szép lassan felőrölték a kapcsolatukat. A rablásért elítélt David bizonyult a leghiggadtabbnak és leginkább felelősségteljesnek, míg a gazdag családnál felnövő Eddie kissé felelőtlen és agresszív volt. Robert úgy döntött, ügyvédnek tanul, és otthagyta az éttermet. Nem sokkal később Eddie, aki eddigre már depresszióval is küzdött, 33 évesen öngyilkosságot követett el, testvérei mellett hátrahagyva feleségét és kislányát is. David bezárta az éttermet és biztosítási ügynökként helyezkedett el.

A két életben maradt testvér azt állítja, a szüleiktől tudják, hogy gyerekkorukban gondok voltak velük. Egyikük folyamatosan hajtogatta, hogy van egy testvére – amit a szülei nem értettek –, viselkedési zavarokkal küzdöttek és magas IQ-juk ellenére egyikük fejlődése sem volt korának megfelelő.