Prágában még ünnepnap is tüntetnek a korlátozások ellen

2020. október 28. 16:16 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

A cseh kormány koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseinek megszüntetését követelték szerda délután Prágában a civil szervezetek által összehívott tüntetések résztvevői – írja az MTI.

Az október 22-től érvényben lévő kormányrendelet szerint jelenleg egy tüntetésen legfeljebb 100 ember vehet részt húszas csoportokba osztva. Az első száz tüntető megérkezése után a rendőrség lezárta a megmozdulásnak helyt adó belvárosi Köztársaság teret. Több száz tüntető a rendőrkordonon kívül vett részt az eseményen. Kívül rekedt a hivatalos rendezvényen az a több tucatnyi civil is, akik előzőleg az Óvárosi téren gyűltek össze, és onnan vonultak át menetben a tüntetés helyszínére.

A tüntetés szervezője elmondta: nem vonják kétségbe, hogy járvány van, de a kormány átgondolatlan intézkedéseivel térdre kényszeríti a társadalmat, ami elfogadhatatlan. Kifogásolta azt is, hogy a kormány segítsége a társadalomnak és a vállalkozóknak messze elmarad a szükségestől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Csehországban szerdán állami ünnepnap van, Csehszlovákia 1918-as megalakulására emlékeznek. Több tüntető cseh zászlókkal és transzparensekkel vett részt a megmozduláson, amelyeken bírálták a kormányt. „A vírus képességei is nagyobbak, mint kormányunké” – állt az egyik transzparensen. Kora estére további civil akciókat jelentettek be Prágában.

Néhány apró incidensen kívül rendzavarás egyelőre nem történt. A tíz nappal ezelőtt az Óvárosi téren megtartott hasonló tüntetés utcai zavargásokba, a tüntetők egy csoportjának rendőrség elleni támadásába torkollott. A rendőrség csak könnygáz és a vízágyú bevetésével tudott rendet teremteni a téren.