Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Pozitív hatása is van a koronavírus járványnak: negyedével csökkent a széndioxid-kibocsátás

2020. február 19. 20:30 - szerző: MTI

Komoly károkat okoz a koronavírus-járvány a kínai gazdaságnak, ám egy pozitív hatása is mutatkozik. A betegség terjedése miatt a január 25-i holdújévi ünnepi szabadságolásokat február 10-ig meghosszabbították, a szigorú közlekedési korlátozások és a lakóhelyelhagyási tilalom miatt pedig számtalan gyár és üzem nem működött ebben az időszakban. Mindennek az lett az eredménye, hogy alacsonyabb lett az energiafelhasználás, és legkevesebb 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az utóbbi két hétben – mutatta ki a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) tanulmánya.

Szálló por - Fenntartják a szmogriadó riasztási fokozatát
Fotó: Mohai Balázs

A február 3. és 16. közötti két hétben a CREA adatai szerint a szén-dioxid-kibocsátás 300 millió tonna volt Kínában, 2019-ben a holdújévi ünnepek utáni két hétben az emisszió 400 millió tonnára rúgott.

„A szén- és a kőolaj-felhasználás csökkenése legalább 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az előző év azonos időszakához viszonyítva”

– olvasható a Carbon Brief brit honlapon közzétett tanulmányban.

A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva a CREA egy másik tanulmánya szerint.

Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez a jó eredmény.

„A járvány lecsengése után igen valószínű, hogy a gyárak maximalizálják termelésüket a leállás okozta veszteségeik kompenzálására”

– magyarázta Li Su, a Greenpeace Kína tanácsadója.