Portugáliában egyre borzasztóbbak a járványadatok

Segítségként egészségügyi dolgozókat kér Lisszabon.

2021. január 26., 21:30

Szerző:

 

 

Portugáliában egyre tragikusabbak a járványadatok: keddre 291-en haltak meg egy nap alatt a koronavírus-fertőzés miatt, ami újabb rekord. Az ország egészségügyi minisztere szakembereket kér segítségül európai országoktól. Ugyancsak hétfőről keddre 10 765 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel Portugáliában. A járvány miatt eddig már 11 012-en vesztették életüket a 10,5 millió lakosú ibériai országban. Jelenleg lakosságarányosan Portugáliában a legtragikusabb a világon a járvány hétnapos átlaghalálozási mutatója.

 

Marta Temido egészségügyi miniszter segítséget kért az Európai Uniótól. Utalt arra, hogy a betegek átszállítása más tagországokba Portugália esetében nem igazán megoldás az ország földrajzi fekvése miatt, mivel az unió peremén van. Ehelyett egészségügyi dolgozókat kér Lisszabon. Temido a portugál köztévében elmondta, hogy bár a kórházakra nagy nyomás nehezedik, vannak még szabad ágyak, viszont személyzetből egyre súlyosabb a hiány.

 

A kérés ugyanakkor - mint az AP megjegyezte - nehezen teljesíthető, mivel a többi 26 tagállam mindegyike maga is küzd a járvány súlyos következményeivel, ráadásul a korábbinál agresszívebben fertőző vírusváltozatok miatt a helyzet tovább romlott, vagy rosszabbodással fenyeget. (MTI)