Petro Porosenko éppen távozni akart az ügyészségről, kitört a verekedés

2019. július 25., 22:15

Szerző:

Verekedésig fajuló incidens zavarta meg Petro Porosenko volt ukrán elnök távozását csütörtökön Kijevben az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) épületéből, ahol többszöri halasztás után végre megjelent a nyomozók idézésére.

A volt elnök autójának motorháztetőjére egy ismeretlen férfi ugrott. Porosenko testőrei lerángatták onnan, és dulakodni kezdtek a férfival, aki gázsprayt vetett be ellenük. Közben még négy férfi szállt be a verekedésbe. Az incidensről készült felvételen hallható, hogy a közelben állók Porosenko-ellenes jelszavakat kiabálnak. A rövid ideig tartó verekedésbe a rendőrök is beavatkoztak, de egyelőre senkit sem vette őrizetbe, a támadók elmenekültek a helyszínről. 

Ukrán elnökválasztás Petro Porosenko
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Porosenkónak nem esett baja, beszállt az autóba, és elhajtott. Az ukrán 24-es tévécsatorna viszont arról számolt be, hogy egyik operatőre megsérült az összecsapás közben. A politikust egyébként a hivatalos idézés szerint tanúként hallgatták ki a nyomozóiroda munkatársai egy üzemeladással kapcsolatos pénzmosási vád kapcsán. A feljelentést Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese tette. Portnov azután, hogy májusban visszatért Ukrajnába, több tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Az Állami Nyomozó Iroda nyolc olyan bűnvádi eljárásban folytat vizsgálatot, amelyekben Porosenko érintett. Ezek között van a tavaly novemberi ukrán-orosz tengeri incidens is, amelynek során 24 ukrán haditengerész esett orosz fogságba, és egy másik, nem rég kirobbant botrány is, amely komoly társadalmi felháborodást váltott ki a július 21-i parlamenti választás előtt: nyilvánosságra került hogy 2014 és 2019 márciusa között áron felül vásároltak az ukrán hadseregnek 20 ezer olyan rossz minőségű golyóálló mellényt, amelyet kisebb kaliberű lövedékek és repeszek is átütöttek a laboratóriumi teszteken, valamint lakhatásra alkalmatlan sátrakat. 

Porosenko július 17-re már kapott egy idézést, hogy tegyen tanúvallomást, de akkor sűrű kampányteendőire hivatkozva nem jelent meg. Majd szerdára akarta előrehozni a mai kihallgatását, amibe viszont a nyomozóiroda nem egyezett bele. Úgy tűnt, hogy megint halasztani fogják a kihallgatását, de végül mégiscsak megjelent az irodában.  Porosenko a kihallgatása után kijelentette, hogy semmilyen eljárást nem folytat vele szemben a nyomozóiroda, és erről a kihallgatás során megerősítetést kapott. Kilátásba helyezte, hogy feljelentést tesz Portnov ellen hamis vád miatt. Közölte továbbá, hogy a nyomozóiroda nyomozást folytat az ő tulajdonában lévő Prjamij televízió ellen, ami Porosenko szerint a szólásszabadság megsértése.