Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Bécs egészségügyi tanácsosa: az otthonmaradás sulykolásával az a hamis képzet alakulhat ki, hogy a vírus pár hét alatt eltűnik

2020. március 25. 17:19 - szerző: 168 Óra

Az osztrák fővárosban jelenleg 678 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Noha Bécsben majdnem kétmilliónyian élnek, ez feleannyi, amennyi esetet a hétszázezer lakosú Tirol tartományban regisztráltak. A számok amúgy a németnyelvű terület más nagyvárosaival összehasonlítva is még alacsonynak tekinthetők: például a Béccsel közel azonos méretű Münchenben kétszer annyi regisztrált fertőzés van - írja az azonnali.hu.

Peter Hacker, Bécs városi tanácsának egészségügyi vezetője szerint a bécsi balliberális Falter hetilapnak adott egy hosszú interjút.

A mostani szigorú intézkedések, amelyek a kijárást, a fogyasztást, a termelést, a szolgáltatásokat jelentősen korlátozzák, egy kétmilliós városban Hacker szerint nem sokáig tarthatóak fenn. 

Hacker azt hangsúlyozza, hogy a koronavírust nem betegségként, hanem természeti jelenségként kell kezelni. Miközben betegségek esetén az osztrákhoz hasonlóan fejlett egészségügyben megszokott a gyors diagnosztika és biztos kezelés, valamint biztos adatok állnak rendelkezésre, a koronavírus esetén jelenleg „egy természeti jelenségről van szó”, azaz „annak kérdése, hogy a vírus jön vagy nem jön, már nem merül fel”, ezt nem tudjuk befolyásolni, eleve hiányos a tudásunk a terjedéséről – az egyetlen, ami tehető, az nem más, mint bármilyen természeti katasztrófánál: a tragédiát mérsékelni kell. Szerinte azonban

az otthonmaradás sulykolásával az a hamis képzet alakulhat ki az emberekben: ha nem megyünk ki pár hétig az utcára, elmúlik az egész.

Peter Hacker (háttérben Michael Ludwig, Bécs polgármestere)
Fotó: C.JOBST

Hacker ezért hangsúlyozza: tudatosítani kell mindenkiben, hogy a vírus nem állítható meg, jelenleg semmilyen ellenszer nincs. A másik tévképzet meg Hacker szerint az, hogy totális pánik van, holott „a koronavírus nem egy zombivírus”, a többség túl fog élni.

A szociáldemokrata politikus azt kéri, hogy a gazdaságot ne hagyjuk figyelmen kívül, éppen ezért gondolja, hogy „a jelenlegi radikális intézkedéseket nem lehet hosszú ideig kibírni, pár hétig, de nem tovább”, elvégre már most százezerrel növekedett az osztrák munkanélküliek száma. 

Hacker kicsit gúnyosan jegyzi meg, hogy érdeklődéssel nézi az osztrák és az európai kormányok döntéseit, és

reméli, a krízishelyzetben nem feledkezik el arról senki, hogy a terápia nem lehet súlyosabb, mint a betegség maga,

márpedig ő Bécs kapcsán azt látja: a jelenlegi helyzetet a város nem fogja bírni.

Szerinte a gazdasági károkat nem lehet mérsékelni a bejelentett állami intézkedésekkel: „egy fodrásznak bevétel kell, nem likviditás”, azaz ha a bécsi vezetés úgy érzi, már a kis- és középvállalkozások mennek tönkre Bécsben, akkor Hacker nem zárja ki, hogy a jelenlegi politika befejezését fogja szorgalmazni. De ő is elismerte,

itt egyszer valakiknek azt a döntést kell meghozniuk, hogy mennyi halottat vállalunk be a gazdaság talpraállításáért,

mert szerinte egyvalami biztos: „egy kétmilliós város két-három hónapnyi lezárása elképzelhetetlen, kizárt”.

Koronavírus - Ausztria Koronavírus - Bécs
Fotó: CHRISTIAN BRUNA

Itt ellentmond a zöld szociális miniszternek, Rudolf Anschobernek, aki éppen ezt az időtávot jelölte meg lehetségesként. Hacker szerint azonban „ilyen korlátozásra kötelezhetek talán valakit vidéken családi házzal, szép terasszal és kerttel, de nem a bécsieket, akik egy bérház második emeletén ülnek három gyerekkel, terasz nélkül, kilátással a gangra”. Hacker eleve kifogásolja, hogy amikor az ÖVP és a Zöldek alkotta Kurz-kormány meghozta a döntését, az SPÖ és a Zöldek alkotta bécsi városvezetést nem vonták be a döntéshozatalba.

Nem lesz egyhamar megváltás. Hacker ezért hangsúlyozza többször is, hogy nagyon sok halott lesz, „mentálisan még nem is vagyunk felkészülve arra, hogy egy természeti katasztrófa közeleg, a bécsi egészségügy heteken belül más képet fog nyújtani”. Azaz szerinte

„ne keltsünk hamis illúziókat, ne mondjuk, hogy már csak három hét böjtölés húsvétig, és vége a csodának, jön a megváltás”,

mert szerinte „így nem fog jönni”. De azt azért ki tudja zárni, hogy olaszországi állapotok lesznek, mert egyrészről szerinte az osztrák kórházak annál felkészültebbek, másrészről Olaszországban számos feketén dolgozó ember volt, aki terjesztette a kórt, őket az olasz állam semmiképpen nem tudta kezelni.

Koronavírus - Ausztria Koronavírus - Bécs
Fotó: CHRISTIAN BRUNA

Hacker bírálja a Kurz-kormányt, amiért az bezáratta az óvodákat és iskolákat, ennek ugyanis szerinte most

csak annyi a következménye, hogy „papi és mami hiányzik a munkából”, pedig éppen most lenne rájuk nagy szükség.

A politikus nem tart sokat arról sem, hogy mindenkit tesztelni kéne, szerinte ugyanis a tesztek nem mindig megbízhatóak, és úgyis csak annyit mutatnak, amit mindenki tud: nagy lesz a válság. Ő ezt januárban már tudta, ezért rendelt meg egy jó nagy szállítmány szájmaszkot előre Bécs számára. De jelenleg még Bécsben nincs igazán jelen a vírus, mert ha fel is szorozzuk tízzel a mostani eseteket, akkor is még a lakosság tíz százaléka alatt vagyunk.