Perelni kellett, de nyilvánosságra hozták az általános iskolai tömeggyilkos naplóit

2018. december 11., 07:22

Szerző:

2012 december 14-én az Egyesült Államok legvéresebb általános iskolai merényletét hajtotta végre  a 20 éves Adam Lanza. A newtowni Sandy Hook általános iskolában húsz gyermek és hat tanár vesztette életét, mielőtt a lövöldöző fiatal magával is végzett volna. Borzasztó ámokfutása előtt otthon végzett az édesanyjával is.

Adam Lanza
Fotó: Youtube

A nyomozás után annyit lehetett tudni, hogy Lanza teljesen becsavarodott a sorozatgyilkos ámokfutók történeteitől, kifejezetten rajongott a Columbine középiskolában tizenhárom évvel korábban mészárló két fiatalért, Eric Harrisért és Dylan Kleboldért. Asperger-szindrómával, szorongással és kényszerbetegséggel diagnosztizálták korábban, a családja szerint azonban nem volt hajlandó szedni gyógyszereit, őt egyedül nevelő anyját - aki feladta a munkáját, hogy gondoskodjon róla - semmibe vette. Ennek ellenére a vele kapcsolatba kerülő pszichiáterek szerint semmi nem utalt arra, hogy ilyen erőszakos cselekedetre szánná el magát. Lanza édesanyját, akit a férfi elsőként meggyilkolt, utólag számos kritika érte amiért együtt járt lövészetre fiával, otthon egy kisebb arzenálnyi fegyvert tartott.

Most, hogy többen pereskedtek azért, hogy a fiatal számítógépén található chatbeszélgetéseket és naplóját nyilvánosságra lehessen hozni, kiderült, többen is tudtak arról, hogy Lanza sokat foglalkozott az erőszak gondolatával - írja az NBC News. Ez azért fontos, mert a fiatalt kezelő pszichiáterek a bűntett után azt mondták, hogy bár problémás volt, semmi jel nem utalt arra, hogy vérengzésre készülne.  - Semmi mást nem érzek csak megvetést az emberiség iránt - írta egy videojátékos chatben Lanza. - Őrülten próbáltam bárki iránt is valami pozitívat érezni életemben, de nem megy - tette hozzá. Egy játékosnak írt üzenetében emeli ki, hogy a többi chatelő, kivéve ő, tipikus, megvetni való emberi lény, akik rengeteg negatív érzelmet visznek a mindennapjaiba.

A nyomozók egy könyvszerű füzetet is lefoglaltak nála, amit még ötödikes korában írt egy osztálytársával, címe: Nagyi nagy könyve, és gyerekek ellen elkövetett erőszakról szól, korábbi, egészen 1786-ra visszamenőleg, tömeggyilkosságok felsorolásával és leírásával.

Egy másik bejegyzésben Lanza a dagadt emberek elleni gyűlöletét részletezi, akiket orvosokként azonosít, akik nem megfelelő helyeken fogdosák meg megvizsgálásakor. Lanza a pedofíliáról mint a szeretet egyik formájáról ír.