Pénzmosással vádolják a megbuktatott elnököt, aki 130 millió dollárt tartott a bőröndjeiben

2019. április 20., 21:16

Szerző:

Pénzmosás és nagy összegű külföldi valuta törvénytelen birtoklása gyanújával indított nyomozást a szudáni főügyész Omar el-Besír volt szudáni elnök ellen. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a katonai hírszerzés átkutatta Besír otthonát, ahol összesen mintegy 351 ezer dollárt, 6 millió eurót (átszámítva 6,67 millió dollárt), és 5 milliárd szudáni fontot (átszámítva 105 millió dollárt) találtak. A politikus bőröndökben tartotta a pénzt.

A főügyész elrendelte a megbuktatott elnök  mielőbbi kihallgatását a bírósági tárgyalás előkészítése érdekében. Omar el-Besírt a kartúmi Kobar börtönben fogják kihallgatni, ahol szerda óta tartják fogva magánzárkában, szigorú felügyelet alatt. A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a főügyész azt is bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre a korrupciós, illetve közpénzeket is érintő vizsgálatok, illetve a mostani hatalomátvétellel összefüggésbe hozható bűncselekmények felderítésére induló nyomozások felügyeletére. A bukott elnök két testvérét, Abdalláh és al-Abbász Besírt is korrupciós vádakkal vették őrizetbe a héten.

Az országot 30 évig irányító Omar el-Besírt április 11-én távolította el az ország éléről a katonai tanács azt követően, hogy hónapokig tömegek tüntettek az uralma ellen. Az elnök távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám azonban április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg adja át a hatalmat civil kormányzatnak. Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel Fattah al-Burhanival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. 

2009-ben Omar el-Besír lett a világ első olyan politikai vezetője, aki ellen háborús bűnök miatt vádat emeltek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a dárfúri konfliktusban játszott szerepe miatt. A dárfúri konfliktus akkor kezdődött, amikor dárfúri lázadók elkezdtek kormányzati célpontokat támadni, azzal vádolva Kartúmot, hogy politikájával nyíltan az arabokat támogatja a feketékkel szemben. Erre válaszul az arab dzsandzsavid milíciák etnikai tisztogatásba kezdtek a tartományban. Hágai gyanú szerint Omar el-Besír személyes felelősség terheli gyilkosságokért, kínzásokért, nemi erőszakért és erőszakos kitelepítésekért. ESZ becslések szerint a konfliktusnak eddig 450 ezer halálos áldozata volt, és 2,8-3 millió ember vált földönfutóvá.