Pénzbüntetésre és akár fél év szabadságvesztésre is ítélhetik a fiatal lányt, aki állósztrájkkal akadályozta meg egy afgán menekült kitoloncolását

2018. október 21. 13:48 - szerző: 168 Óra

A légi közlekedés szabályainak megsértéséért bíróság elé kell állnia Elin Erssonnak – írja a Guardian. A svéd egyetemista ugyanis addig nem volt hajlandó leülni egy repülőgépen a székébe, ameddig le nem szállítottak róla egy kiutasított afgán menekültet, akit éppen deportálni akartak a svéd hatóságok.

Állósztrájkját videóra vette, amit már 13 millió alkalommal tekintettek meg azóta.

Az utasok közül sokan, többek között egy komplett focicsapat is csatlakozott hozzá, szintén felállva a helyükről, akadályozva a gép indulását. A felvétel szerint a sikeres demonstrációja után az utasok többséggel megtapsolta az akcióját.

Azóta az afgán férfit – akit azért utasítottak ki, mert bűncselekményt követett el – már deportálták Svédországból, egy másik géppel. Elin Ersson akkoriban azt mondta, hogy nem azt akarta, hogy a férfi megússza a felelősségre vonást, hanem azt, hogy Svédországban tölthesse le a büntetését, mert Afganisztában az élete, és nem csak a szabadsága lehetett veszélyben.

Mivel Ersson nem követte a gép kapitányának és személyzetének leülésre felszólító utasítását, ezért büntetés vár rá. Pénzbüntetésre és akár fél év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha a bíróság a legsúlyosabb tétel kiszabásáról döntene.