Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Példátlan: Navracsicsot pótvizsgára küldték

2014. október 2. 17:19 - szerző: Markó Beáta

Az Egyesült Királyság uniós biztosi jelöltje David Cameron miniszterelnök jó barátja, Lord Jonathan Hill. Jean-Claude Juncker EB-elnök az EU pénzügyi szabályozásának területét osztotta rá. Bizottsági meghallgatása jó hangulatban zajlott, ám sokak szerint a sármos lord szakmai ismeretei nem elégségesek a biztosi poszthoz, így újabb kérdésekre kell majd felelnie. Szintén pótvizsgázni küldték a magyar biztosi jelöltet, Navracsics Tibort. Mindkét eset példa nélküli – írja az Angolosan.hu.

Lord Hill 1960-ban született, Cambridge-ben végzett, jelenleg a Lordok házának elnöke.

A brit konzervatív politikus szerdai európai Parlamenti meghallgatása barátságos légkörben zajlott, kritikusait azonnal lefegyverezte, mondván: nem a londoni pénzügyi központ nevében fog Brüsszelben dolgozni. Pragmatikus, együttműködésre kész európai politikusnak írta le magát.

Amikor egy német képviselő azzal kezdte kérdésfeltevését, hogy Goethe nyelvén fog szólni hozzá, Hill azzal replikázott, hogy nemrégen volt egy angol koronás fő, aki német akcentussal beszélt, mire nevetés hullámzott végig a termen. Egyes képviselők aggodalmuknak adtak hangot, miszerint Hill nem lesz képes elég hatékonyan végrehajtatni a szabályzásokat. – Nem térhetünk vissza a kockázatvállalás világába, amikor a bankokat az adófizetők pénzén mentjük meg – felelte. Hill nevetést váltott ki azzal is, amikor közölte: nem kifejezetten tájékozott az eurókötvények vagy a közös európai adósság kérdéseiben. (De legalább őszinte volt – a szerk. megj.)

A magyar biztosjelölt, Navracsics Tibor meghallgatása kevésbé derűs hangulatban zajlott. Navracsicsot a kulturális, oktatási, ifjúsági és állampolgári kérdések területével bízta meg Juncker elnök. Navracsics európai elkötelezettségéről beszélt, és elmondta mindennek a szöges ellentétét, mint amit a magyar kormány tagjaként tett az elmúlt négy és fél évben. Szerencsére a meghallgatás helyszínéül választott terem födémszerkezete erős volt.

Nem beszélt aktív szerepéről a magyarországi demokrácia szétverésében, nem említette, hogy Magyarország az egyetlen európai ország, ahol leszállították a tankötelezettség korhatárát, ahol évről évre százmilliárdokat vontak el az oktatástól, ahol megnehezítették a középiskolába kerülés és az egyetemi továbbtanulás lehetőségeit. Egy független német képviselő azt kérdezte: Miután kötelező olvasmánnyá tették a nyilas Nyirő, Tormay, Wass Albert könyveit, kötelező olvasmány lesz-e Hitler Mein kampfja? Mire Navracsics kikérte magának a cinikus kérdést, és indulatosan bizonygatta, hogy az antiszemitizmus kérdésében ő a zéró tolerancia híve. Egy másik képviselő egyenesen antieurópainak nevezte a magyar biztosjelöltet, amit Navracsics felháborodottan utasított vissza. Jávor Benedek EP-képviselő felemlítette a magyarországi civilszervezetek elleni hajtóvadászatot, megfélemlítést és rendőrségi razziát, amelyre Navracsics azt felelte, hogy neki mindig is jó kapcsolata volt a civilszervezettekkel.

A két jelölt 3-3 órás szakbizottsági meghallgatása után az európai parlamenti képviselők ugyanazt az osztályzatot adták mindkettejüknek: elégtelen.

Újabb kérdések, mondhatnánk, pótvizsga vár rájuk.

Tartson velünk a

Facebookonis!