Ferenc pápa Csíksomlyón: Ne hagyjuk, hogy megfosszanak a testvériség érzésétől

Százezer ember előtt misézett Csíksomlyón Ferenc pápa, az első katolikus egyházfő, aki az egyház történetében Erdélybe látogatott. Azt mondta, ne azt kutassuk, hogy mi lehetett volna, hanem azt, ami ránk vár és nem odázhatjuk el. 110 ezer embert regisztráltak, de a körülmények nem tették lehetővé, hogy mindannyian beférjenek.

2019. június 1., 11:30

Szerző:

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén. Az olaszul mondott szentbeszédet előbb román, majd magyar nyelvre fordították, míg az evangélium először magyarul hangzott el.

„...ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől”

- mondta a katolikus egyházfő, felidézve, hogy Szűz Mária mindnyájunknál "közbenjárt" azért, hogy így legyen.

Ferenc pápa arra szólította a híveket: ne feledjék, és ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

A pápa méltatta Csíksomlyó legfontosabb hagyományát, a pünkösdi zarándoklatot. „Ez az évi zarándoklat Erdély öröksége, azonban egyúttal tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is. Ezen a zarándoklaton más felekezetek hívei is részt vesznek, És ez a párbeszéd, az egység és testvériség jele. Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent Népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve.

Zarándoklatunk során ne azt kutassuk, hogy mi lehetett volna (és nem lett), hanem inkább azt, ami ránk vár és nem odázhatjuk el.”

Pápalátogatás Romániában Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre már nem kerülhetett sor. Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy - gyulafehérvári, váradi, szatmári és temesvári - magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A gyulafehérvári érsek Xantus Gézának az Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a pápát. A mise a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

A szentmisén részt vett Áder János magyar köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Viorica Dancila román miniszterelnök.

Szombat hajnal óta folyamatosan áramlottak a Ferenc pápa romániai vizitjének középsó napjára, Csíksomlyóra érkező zarándokok. A pápai szentmise 11 óra 30 perckor (magyar idő szerint fél 11-kor) kezdődött. Sokáig úgy tűnt, a reggel óta szakadó eső nagyon megkeseríti a hatalmas tömeg életét, de a szentmise kezdetére gyakorlatilag elállt az eső, így megszűnt az "esernyőerdő" is.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint

nem minden regisztrált zarándok tudott bejutni arra a bekerített területre,

ahová 110 ezer embert regisztráltak, mert a körülmények nem tették lehetővé, hogy mindannyian beférjenek.

A Maszol helyszíni beszámolója szerint a hangosítást nem sikerült tökéletesen megoldani, mert az énekeken kívül alig volt érthető mindaz, ami az oltárról elhangzott.

Pápalátogatás Romániában Ferenc pápa megérkezik Csíksomlyóra
Fotó: Koszticsák Szilárd

Máté-Tóth András valláskutató az Indexnek azt mondta, Romániában döbbenetes várakozás volt a pápalátogatás iránt, amit nem a klérus szít, hanem tényleg alulról jön. A pápát valóban forró szeretettel várják a romániai katolikusok nemzetiségtől függetlenül, ami szerinte elképesztő.

A portál szerint azonban a román oldalon többeknek szúrta a szemét, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra is ellátogatott. Hajlamosak úgy érezni, hogy a magyarok ki akarják sajátítani maguknak a pápalátogatást, pedig a katolikus egyházfő valójában nem Magyarországra, hanem Romániába érkezett. A román sajtóban elterjedt, hogy a pápát Orbán Viktor fogja fogadni Csíksomlyón, de Orbán végül el sem ment Csíksomlyóra.

Pápalátogatás Romániában Egy szatmári zarándok a csíksomlyói hegynyeregben
Fotó: Veres Nándor

A pápát egyébként az utóbbi időben éles kritikák érik Magyarországon kormányközelből, leginkább a migrációval kapcsolatos gondolatai után.

Ferenc pápa már a látogatása előtti köszöntésében a megbékélés fontosságát hangsúlyozta.

A szentatya, a katolikus egyház feje fontosnak tartja a római és a keleti rítusú katolikusok meglátogatását is, ezért vasárnap a Fehér megyei Balázsfalvára megy, ahol görög katolikus vértanúkat fog boldoggá avatni - mondta Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatornán szombaton.

Emlékeztetett: az 1999-es II. János Pál pápa romániai látogatásakor rosszul esett a székelyeknek, hogy csak Bukarestbe ment el az egyházfő.

Mint mondta, ennek az volt az oka, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy ortodox többségű ország meghívta a pápát, így ez kevésbé lelkipásztori, inkább egy felekezetek közötti, ökumenikus látogatás volt.

Húsz év elteltével Ferenc pápa személyében újra katolikus egyházfő érkezett Romániába, és a mostani látogatásnál már a hívők kerültek a középpontba - hangsúlyozta Monostori László.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.