Véget értek a Franciaország elleni tüntetések Pakisztánban

Megegyezett a kormány a Franciaországban kiadott, Mohamed prófétáról készült karikatúrák ellen tüntető keményvonalas iszlamistákkal az országban.

2020. november 17., 12:10

Szerző:

Megegyezett a kormány a Franciaországban kiadott, Mohamed prófétáról készült karikatúrák ellen tüntető keményvonalas iszlamistákkal az országban.

A Tehrik-i-Labbaik (TLP) nevű pakisztáni radikális iszlamista mozgalom szóvivője, Idzsáz Asrafi elmondta, hogy a parlament hamarosan napirendre tűzi azt, hogy megszakítsák a diplomáciai kapcsolatokat Franciaországgal. Emellett várhatóan hazaküldik a francia nagykövetet, és folytatják a francia áruk bojkottját. A mozgalom őrizetbe vett tagjait is szabadon engedi az iszlamabadi kormány.

A megegyezés egy nappal azután született, hogy a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel a főváros közelében. A radikális iszlamisták téglákkal, kövekkel és botokkal támadtak a hatóságokra.

A tüntetések azért indultak, mert Franciaországban újra kiadták a Mohamedet ábrázoló, eredetileg a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelent karikatúrákat. Ez pedig annak a következménye volt, hogyoktóber 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak. 

Samuel Paty búcsúztatóján Emmanuel Macron elnök elmondta, hogy Franciaországban ezután is szabad a karikatúrákat publikálni, és az ország meg fogja védi szekuláris értékrendjét.

A muszlimok számára Mohamed bármiféle ábrázolása szentségtörésnek számít.

(MTI)

Kép: MTI/AP/K.M. Chaudary