Pácban a populista: már hónapok óta titokban nyomozott az olasz ügyészség Salvini esetlges orosz finanszírozása miatt

2019. július 12. 08:31 - szerző: 168 Óra

A héten közölte a Buzzfeed News annak a hangfelvételnek a részleteit, amelyen Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, a populista Liga vezetőjének legfőbb bizalmasa 2018 év végén Moszkvában az orosz kormányhoz bekötött személyekkel egyeztetett arról, hogy miként tudják eurómilliókkal titokban támogatni a pártot.

Noha Salvini tagadta, hogy bármilyen összeget is elfogadott volna – mondjuk a pénzt nem neki, hanem pártjának juttatták volna –, de a moszkvai találkozó tényére nem tért ki, azt nem cáfolta. Az olasz L’Espresso már februárban írt moszkvai találkozóról, ám a hangfelvétel tartalma csak most került nyilvánosságra.

Bár az olasz ellenzék vizsgálóbizottság felállítását tervezi, úgy tűnik erre mégsem lesz szükség, ugyanis az olasz ügyészség a hírekre reagálva közölte, hogy

már hónapok óta nyomozást indítottak Salvini esetleges orosz finanszírozása miatt korrupció gyanújával

– írja a The Guardian. A nyomozás februárban indult, jelenlegi szakaszában azt vizsgálják, hogy történ-e bűncselekmény- közölte az olasz ügyészség. Egyelőre arról nem tudni, hogy van-e bizonyíték, hogy valóban megkötötte-e a Liga az alkut az orosz kormány embereivel.

Az olasz L’Espresso már februárban írt moszkvai találkozóról, ám a hangfelvétel tartalma csak most került nyilvánosságra.