Óvatosan újraindul az élet Európában – Egyelőre mindenhol tartható az enyhítés, kezelhető az új megbetegedések száma

Mintegy két héttel a korlátozások szigorának első érdemi mérséklése – a vírus maximális lappangási idejének eltelte – után az új megbetegedések számadatai a jelek szerint kezelhető sávon belül maradnak, és így nem riasztják el az európai országok döntéshozóit a további lazító intézkedésektől. Pillanatfelvétel, elsősorban a szomszédos országokra összpontosítva, lapzárta előtt.

2020. május 24., 10:00

Szerző:

Szlovákiában jóváhagyta a kormány azokat a törvényi változtatásokat, amelyek alapján hamarosan bevezethetnek egy olyan mobilapplikációt, amelynek használata lehetővé teszi, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban tölthessék el azt a két hetet, amelyet a COVID–19 betegség terjedésével összefüggésben bevezetett intézkedések részeként jelenleg állami karanténintézményben kell tölteniük.

Romániában a múlt péntektől veszélyhelyzet váltotta fel a koronavírus-járvány miatt két hónapja meghirdetett rendkívüli állapotot, de az iskolákat és a határokat egyelőre nem nyitották meg. A településeken belül megszűntek a kijárási korlátozások, kinyithattak a fodrászatok, a fogorvosi rendelők, a 15 ezer négyzetméternél kisebb bevásárlóközpontok, a múzeumok, kiállítótermek és a parkok – a játszóterek kivételével. Háromnál több ember viszont nem gyülekezhet, továbbra sem nyithatnak ki a vendégeket helyben kiszolgáló vendéglátóhelyek. A külföldről érkezőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk – ez alól a pilóták, teherautó-sofőrök, törvényhozók, a fegyveres testületek tagjai és a szomszédos országokba ingázók képeznek kivételt.

Szlovéniában – elsőként az Európai Unió tagországai közül – a hivatalos bejelentés szerint vége van a koronavírus-járványnak.

Az EU-állampolgárok bizonyos feltételekkel szabadon beutazhatnak az országba, és már nem kell betartaniuk a hétnapos karantént. Közben folytatódott a járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása. Kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, egyes középfokú szakiskolák, a kollégiumok, valamint az autósiskolák.

Horvátország, ahol szintén újraindult az élet, hamarosan megnyitja határait a turisták előtt, és mobiltelefonos alkalmazást vezet be beutazásuk meggyorsításának elősegítése érdekében. Az országba látogatók előre bejelentkezhetnek a horvát hatóságoknál, megadva a célállomásukat és szálláshelyük címét, ami lerövidíti a várakozási időt a határokon. A külföldi ingatlan- vagy hajótulajdonosoknak a határon okiratokkal kell igazolniuk beutazási jogosultságukat.

Koronavírus - Spanyolország Spanyol életkép a lazítások után - május 11-ével megnyithattak a teraszok
Fotó: Emilio Morenatti

Szerbiában a kormány visszavonta a szükségállapot kihirdetésekor bevezetett azon intézkedést, amely megtiltotta az országban tartózkodó menekültek szabad mozgását. Ismét megnyíltak a befogadóközpontok, a menekültek pedig ismét megjelenhetnek a határ menti településeken. A külföldi állampolgároknak a Szerbiába való belépéshez mindenképpen szükséges a 72 óránál nem régebbi, negatív teszt.

Ukrajnában az enyhítések első szakaszában ismét szabadon látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Ismét működhetnek a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. Kinyithattak a bevásárlóközpontok kávézóinak és üzleteinek nyílt téri területei is.

Németországban a tartományi kormányok egymás után vonják vissza az európai uniós társországokból érkezőknek a koronavírus-járvány miatt kéthetes házi karantént előíró rendeletüket. A határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel.

Belgiumban hétfőtől újra kinyithatták kapuikat a múzeumok, a látogatható kastélyok és emlékhelyek, valamint az állatkertek. Folytatódhat az oktatás az alap- és középfokú intézményekben, valamint kinyithatnak a legfeljebb ötven standdal rendelkező piacok. Immár megengedett a legfeljebb húsz résztvevővel zajló szabadtéri sportfoglalkozások megtartása. Leghamarabb június 8-tól eshet szó a turisztikai tevékenységek fokozatos újraindításáról, valamint az éttermek, bárok, teraszok és kávéházak megnyitásáról.

Hollandiában újra kinyitottak az óvodák és az iskolák, valamint a szépség- és masszázsszalonok.

Luxemburgban is megkezdődtek a korlátozásenyhítések, megnyitották kapuikat a kereskedelmi egységek és az oktatási intézmények.

Nagy-Britanniában – amelyet különösen keményen sújtott a járvány – igen korlátozott mértékben és feltételesen, de újraindulhat júniustól a tanítás. Már nemcsak naponta egy rövid testmozgás céljából, hanem korlátlanul is lehet a szabadban tartózkodni, napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni, de együtt továbbra is csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen.

Olaszországban hétfőn indították újra a kereskedelmet és a szolgáltatásokat, azon belül a vendéglátást is, kinyitottak a templomok, a múzeumok és a strandok. Előzőleg

fertőtlenítették a szobrokat, márványfalakat és a padlózatot is a vatikáni Szent Péter-bazilikában, valamint további három nagy római bazilikában.

A mozik újranyitását június közepétől tervezik. Június 3-tól engedélyezik az olasz tartományok közötti mozgást, és ugyanekkor Itália megnyitja a külső határait is az EU-tagállamokból érkezők előtt, karanténkötelezettség nélkül. Giuseppe Conte miniszterelnök ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette, hogy egyes európai uniós tagállamok kétoldalú megállapodással nyitják újra egymás közötti határaikat, Olaszország kihagyásával.

Szájmaszkban ül néhány néző egy két hónap szünet után újranyitott moziban Prágában 2020. május 11-én
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Lengyelországban, ahol már korábban megnyíltak a bevásárlóközpontok, szállodák, valamint egyes kulturális intézmények, továbbá az óvodák és a bölcsődék, hétfőn nyitottak újra az éttermek és a fodrászatok, növelték az utasok számát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben. A templomokban több hívő vehet részt a szentmiséken, eddig egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl 10 négyzetmétert szabnak ki. Jövő hétfőtől nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára.

Csehországban, ahol már május 11-én megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők teraszai, a fodrászatok és más szolgáltatások, jövő hétfőtől kinyithatnak a vendéglők belső helyiségei és a szállodák, illetve visszatérhetnek a padokba az általános iskolák tanulói is. Ez utóbbi azonban önkéntes lesz, az adott iskolák helyzetének és a szülők döntésének függvényében. Megszűnik a maszkok kötelező viselete a köztereken, az utcákon, míg továbbra is megmarad ez a kötelezettség a zárt termekben, a közösségi közlekedési eszközökön és a taxikban.

Bulgáriában hétfőn a bevásárlóközpontok újranyitásával lazítottak tovább a korlátozásokon. Az országhatárokat egyelőre zárva tartják.

Franciaországban Párizs szocialista főpolgármestere azt kérte a kormánytól, hogy a maszkviselés kötelezővé tétele mellett nyissa meg a parkokat és a zöld területeket a fővárosban. A kérést a végrehajtó hatalom elutasította, arra hivatkozva, hogy napsütéses időben az emberek nem tartják be azt a szabályt, miszerint tíz főnél többen nem gyülekezhetnek. A karanténintézkedések oldása egyébként már május 11-én megkezdődött az országban.

Spanyolországban május 11-én az ország nagyjából felében megnyílhattak a vendéglátóhelyek teraszai, de csak 50 százalékos kihasználtság mellett, továbbá a kulturális intézmények és vallási helyszínek. A családok, barátok ismét meglátogathatják egymást az otthonukban, és az egy autóban utazók számát sem korlátozzák. Az óvintézkedések lazítása nem vonatkozik például a két legnépesebb városra, Madridra és Barcelonára. A madridi autonóm közösség és Katalónia a járvány által leginkább sújtott két régió. A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban, június végére oldják majd fel országosan.