Öt katona bement a közrádió épületébe, hogy élő adásban felolvassák a kiáltványukat

2019. január 7., 19:06

Szerző:

Puccsot kísérelt meg hétfőn helyi idő szerint a kora reggeli órákban egy csapat katona Gabon fővárosában, Libreville-ben. A mindössze öt katonából álló fegyveres egység 4 óra 30 perckor hatolt be az ország közrádiójának székházába, ahol élő adásban felolvasták a gaboni néphez intézett kiáltványukat. Ebben bejelentették, hogy a hadsereg az emberek oldalára áll, hogy megmentse Gabont a káosztól, és mindenkit felszólítottak, hogy hagyják ott, bármit is csináljanak, és menjenek ki az utcákra, foglalják el a középületeket, repülőtereket, és médiáját.

Bár az adást hallva többen kimentek az utcára, a felhívás nem aratott teljes sikert, a Twitteren több videó is  a békésen álldogáló tömegről, csak a távolból hallatszik fegyvertűz. Mintegy 300 ember gyűlt össze a rádió épülete előtt, de őket a hadsereg kivezényelt egységei könnygázzal szétoszlatták. A puccskísérletet végrehajtó öt katonából kettőt még délelőtt elfogtak, kettő a kialakuló tűzharcban halt meg, egyet pedig délután kerítettek kézre. Ezeket az információkat Guy-Bertrand Mapangou gaboni kormányszóvívő erősítette meg a France 24-nek. Mind az Afrikai Unió, mind a francia külügyminisztérium elítélte a puccskísérletet.

A gaboni elnök, Ali Bongo Ondimba, aki jelenleg Marokkóban tartózkodik gyógykezelésen, még nem kommentálta a történteket.

Gabon volt közép-afrikai francia gyarmat, 1960-ban elnyert függetlensége óta három elnöke volt Léon M'ba (1961-67), akit az alelnöke, Omar Bongo Ondimba követett, aki a kilencvenes évekig mint diktátor, majd 2009-ben bekövetkezett haláláig mint demokratikusan újra-és-újraválasztott elnök vezette az országot. Őt a fia, a mostani elnök Ali Bongo Ondimba követte, akit 2016-ban, vitatott körülmények között választottak újra. A választások után  polgárháborús helyzet alakult ki, Ali Bongo ellenfelei szerint ugyanis az elnök elcsalta a megméretést.

Gabon kétmillió lakójának a a jelentős része az ország hatalmas olaj- és ásványkincsei ellenére mélyszegénységben él. Ennek oka az ország jövedelmének rendkívül egyenlőtlen elosztása: miközben a nép nyomorog, az elnöki család fényűző luxusban él: Ali Bongo még apja idejében saját popzenei lemezt vett fel Párizsban, a nővérei pedig több tízezer dollárt herdáltak el csokoládéra, jégkrémre és virágokra egy-egy buli alkalmával.

Ali, már elnöki minőségben rendszeresen műhavat importáltat hogy a családjának fehér karácsonya lehessen a szub-szaharai fővárosban, egyszer pedig millió dolláros összeget fizetett Lionel Messinek, hogy körbevezethesse Libreville-ben.

A gaboni elnök legutóbb azzal került be a magyarországi hírekbe, hogy csak ő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök vett részt gyors egymásutánban, egy héten belül Recep Tayyip Erdogan  török elnök tavaly júliusi beiktatásán és futball-világbajnokság francia-belga elődöntőjén is. 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.