Öt ember közül választott Donald Trump, az eddigi költségvetési igazgatóból csinál elnöki kabinetfőnököt

2018. december 15., 08:53

Szerző:

Mick Mulvaney, a Fehér Ház eddigi költségvetési igazgatója lesz Donald Trump amerikai elnök új kabinetfőnöke – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon helyi idő szerint pénteken este.

Az 51 éves Mulvaney, aki korábban dél-karolinai konzervatív republikánus törvényhozó volt, január elején veszi át az irányítást a lemondott John Kellytől, akit Donald Trump „nagyszerű hazafinak” nevezett, és megköszönte eddigi munkáját. Mulvaney munkáját eddigi helyettese, Russ Vought veszi át.

Eredetileg Trump jelöltje a kabinetfőnöki posztra a 36 éves Nick Ayers, Mike Pence alelnök kabinetfőnöke volt. Ayers azonban visszautasította a felkérést, arra hivatkozva, hogy az év végén a kormányzati munkával is felhagy, mert lobbistaként és politikai tanácsadóként egy Trumpot támogató politikai akcióbizottság munkatársa lesz. A Mulvaney kinevezését bejelentő Twitter-bejegyzés előtt pár órával pedig Chris Christie, New Jersey volt republikánus kormányzója közölte, hogy családi okok miatt pillanatnyilag nem kíván kabinetfőnök lenni.

Az amerikai sajtóban megjelent értesülések és találgatások szerint esetleges kabinetfőnökként szóba került Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója, Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője, valamint Bill Shine, az elnöki hivatal kommunikációs igazgatója is.

Maga Donald Trump csütörtökön újságíróknak csak annyit mondott, hogy öt személy közül választja ki harmadik kabinetfőnökét.

Mick Mulvaney szintén egy Twitter-bejegyzésben „fantasztikus megtiszteltetésnek” nevezte a megbízatást.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.