Ezek a filmek lesznek az idei díjszezon nagy esélyesei

Idén is igen diverz listát tett közzé az Amerikai Filmintézet (AFI), tíz filmből ötben fekete színészek játsszák a főszerepet.

2021. január 26., 13:10

Szerző:

Az AFI a díjszezon elején hozza nyilvánosságra az előző évben bemutatott produkciók közül a legjobbnak ítélt filmeket. A testület választása rendszerint jól jelzi, hogy mely alkotások kerülnek a figyelem középpontjába a filmipar fontos díjai, köztük a Golden Globe- és az Oscar-díjak odaítélésekor.

A tízes listára került Spike Lee Az 5 bajtárs című, vietnami veteránokról szóló filmje, a közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman utolsó produkciója, a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című zenés film, a One Night in Miami című, a hatvanas évek ikonjait, Cassius Clayt, Sam Cooke-ot, Malcolm X-et és Jim Brownt megszólaltató filmdráma, és a Fekete Párducok egyik vértanúvá vált aktivistájáról, Fred Hamptonról forgatott, Judas and the Black Messiah című életrajzi dráma.

Emellett az Amerikában a 80-as években letelepedő koreai bevándorlócsaládról szóló Minari, a Lelki ismeretek című Pixar-animáció, az Aaron Sorkin rendezésében készült A chicagói 7-ek tárgyalása, a velencei filmfesztiválon és Torontóban is díjazott A nomádok földje és David Fincher Mank című, a 30-as évek Hollywoodját bemutató filmje szerepel a kiválasztott filmek között.

A Hamilton című történelmi musical filmváltozatát az AFI különdíjjal jutalmazta. Az Amerikai Filmintézet díjazott alkotásait egy filmesekből, kritikusokból és tudósokból álló testület választja ki. A testület évente tíz filmes és tíz televíziós produkció egész alkotói stábját díjazza.

A tíz televíziós produkció közé került idén a Better Call Saul, a Bridgerton, A korona, a The Good Lord Bird, a Lovecraft Country, a The Mandalorian, a Mrs. America, A vezércsel, a Ted Lasso és A másik út.

A Golden Globe-jelöléseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra, az Oscar-jelöléseket pedig március 15-én.