Nem szóltak az orosz orvosoknak a sugárfertőzésről, óvintézkedés nélkül látták el a kudarcos fegyverkísérlet sérültjeit

2019. augusztus 17., 12:09

Szerző:

Augusztus elején egy katonai bázison kilövés közben felrobbant egy rakéta Oroszország északi részén. Az orosz hatóságok a kezdeti tagadás után lassan elismerték, hogy a rakéta hajtóművéhez radioaktív anyagot használtak, és a robbanás után jelentősen megnőtt a sugárzás a környéken. A balesetben a Roszatom öt munkatársa meghalt, többen megsérültek. A sérülteket viszont úgy vitték be Arhangelszk közkórházába, hogy az orvosoknak és az ápolóknak nem szóltak arról, hogy sugárfertőzöttek lehetnek a páciensek – írja a 444Moscow Times alapján.

Fotó: Twitter

A személyzet gy a pácienseket óvintézkedések nélkül látta el.

A Moscow Times több kórházi munkatárssal is beszélt. Elmondásuk szerint nagyon feszült a hangulat az intézményben. Az orosz hatóságok vállalták ugyan, hogy Moszkvában a teljes kórházi stábot kivizsgálják, de az első csoport után ezt felfüggesztették. Közölték, hogy inkább a tesztlabort viszik majd át Arhangelszkbe. 

Az egyik orvos izomszövetében radioaktív anyagot, Cézium-137-et mutattak ki, de azt egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékű a fertőzöttsége.

Az FSZB (orosz titkosszolgálat) emberei a kórház dolgozóival titoktartási szerződést írattak alá.

A baleset idején egyébként négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében augusztus 8-án. Az orosz védelmi minisztérium az incidenst követően mégis azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. A katonai tárca akkor arról adott ki tájékoztatást, hogy két ember életét vesztette, amikor baleset történt egy folyékony üzemanyagú hajtóműszerkezet tesztelésekor. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.