Kis-hidegháború: Oroszország provokációnak tartja a NATO hadgyakorlatát és tagadja, hogy köze lenne az amerikai zavargásokhoz

2020. június 1., 17:17

Szerző:

Provokatív lépésként értékelte az orosz vezérkar azt a Barents-tengeren május elején megrendezett amerikai-brit flottagyakorlatot, amelynek résztvevői oroszországi célpontok megsemmisítését és orosz ballisztikus rakéták elfogását gyakorolták - közölte hétfőn Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar operatív főcsoportfőnökségének parancsnoka újságírókkal Moszkvában.

Rudszkoj felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO tevékenysége felélénkült az északi-sarki övezetben. Nehezményezte azt a flottagyakorlatot, amelyet a NATO közvetlenül a nácizmus fölött aratott győzelem 75. évfordulóját megelőzően és a hidegháború vége óta első alkalommal rendezett meg a Barents-tengeren.

"Az ilyen lépéseket provokatívnak értékeljük függetlenül attól, hogy az amerikai fél minimális idővel előre jelezte a hajók behatolását a Barents-tengerre" - mondta.

 

 

Rudszkoj emlékezetetett arra, hogy a flottakötelékben irányítható rakétákkal felszerelt, a rakétavédelmi rendszer részét képező három amerikai romboló, egy ugyancsak amerikai szállítóhajó, valamint egy brit fregatt vett részt. A tábornok szerint az orosz Északi Flotta idejében észlelte a manővert, követte a NATO-hajókat, "elejét vette az incidensnek" és kifejezte Oroszország eltökéltségét érdekeinek megvédése mellett az északi-sarkvidék térségében.

Az amerikai 6. flotta május 4-én közölte, hogy május 1-jén értesítette az orosz védelmi tárcát arra, hogy egy amerikai-brit kötelék szándékozik behajózni a Barents-tengerre. Oroszország és a NATO-tag Norvégia a Krím-félsziget 2014-es, Moszkva általi elcsatolását követően növelte haditengerészeti jelenlétét a térségben. A május elején megtartott flottagyakorlaton norvég hadihajó nem vett részt. 

Eközben Oroszország fontosnak tartotta bejelenteni, hogy nincs köze a minneapolisi zavargások nyomán kirobbant országos tüntetéshullámhoz az USA-ban. „Az Egyesült Államokban zajló zavargások ügye amerikai belügy, amelybe Oroszország semmilyen módon nem szándékozik beavatkozni” - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

 

 

Peszkov Susan Rice-nak, az előző amerikai elnök, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának a CNN-nek adott vasárnapi nyilatkozatára reagált. Ebben a volt amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a Minneapolisban rendőri erőszak áldozatául esett afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant zavargásokban a saját tapasztalata alapján "orosz forgatókönyvet" vél felfedezni.

A Fehér Ház volt tisztségviselője szerint Oroszország célja, hogy megszégyenítse az Egyesült Államokat és hogy az amerikaiakat egymás ellen uszítsa. Mint mondta, "nem lepődne meg", ha kiderülne: a közösségi médiát felhasználva Moszkva hangolta egymás ellen a békés megmozdulásokat erőszakba fordító szélsőségeseket.

A Kreml szóvivője szerint Rice "inszinuációja", amelyet Moszkva nem tekint Washington hivatalos véleményének, "abszolút helytelen, téves". Marija Zaharova, a Kreml szóvivője Facebook-bejegyzésében "piszkos információs manipulációnak" nevezete a volt amerikai tisztségviselő megnyilvánulását. Zaharova szerint az amerikai demokraták által kitalált "ostoba elmélet" értelmében mindenért, ami nem tetszik nekik, Oroszországot kell vádolni.

A washingtoni orosz nagykövetség jegyzékben tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál amiatt, hogy a minneapolisi rendőrök könnygázt fújtak Mihail Turgijevnek, az orosz RIA Novosztyi tudósítójának és amerikai kollégáinak arcába, holott jól láthatóan viselték a média képviselőinek megkülönböztető jelzéseit. Anatolij Antonov, a diplomáciai misszió vezetője nehezményezte, hogy az incidens miatt az amerikai sajtó nem nyilvánította ki támogatását.