Oroszország állhat az új WikiLeaks-kiszivárogtatás mögött?

2016. október 12. 07:23

Oroszország állhat a WikiLeaks hétfő óta zajló újabb kiszivárogtatási hulláma mögött – jelentette ki kedd este John Podesta, az amerikai demokraták elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak kampányfőnöke.

A WikiLeaks két nap alatt három csomag e-mailt tett közzé. Állítólag valamennyi elektronikus levelet John Podesta demokrata kampányfőnök szerverét feltörve szerezték meg.

Podesta újságíróknak kifejtette: az FBI széleskörű vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy ki törte fel az elektronikus levelezést. A kampányfőnök kifejtette: postafiókjának feltörése a Demokrata Párt szerverei ellen a korábbi hónapokban elkövetett sorozatos hackertámadások része. Szerinte ennek hátterében Oroszország áll, és talán Clinton vetélytársa, a republikánus Donald Trump választási kampánystábjával egyetértésben cselekszik.

A levelekből különböző médiaforrások tálalása szerint kiderül egyebek között az, hogy Chelsea Clinton – a Clinton házaspár lánya – hogyan került összetűzésbe a Clinton Alapítvány vezetőjével, aki végül távozott is az alapítványtól, vagy hogy Hillary Clinton miként részletezte a Goldman Sachs nagybanknál tartott előadásában azt a pakisztáni Abbottabádban végrehajtott rajtaütést, amelynek során likvidálták az al-Káida vezérét, Oszáma bin Ládent.

Az egyik, 2014 nyarán keltezett levélben pedig a korábbi külügyminiszter, Hillary Clinton az Iszlám Állam elleni küzdelemről vázol fel nyolcpontos tervet John Podestának, aki akkor Obama elnök tanácsadója volt.

A Politico című lap internetes oldala blogot vezet, és így kommentál egyes leveleket, a republikánusok mellett kampányoló Fox televízió az egész napos műsorfolyamban idéz belőlük és szólaltat meg szakértőket, a jobboldali Daily Caller című lap a Clinton Iszlám Állam ellen kidolgozott tervét tartalmazó levéllel foglalkozik, utalva arra az állításra a levélben, amely szerint a dzsihadista terrorszervezetet Szaúd-Arábia és Katar finanszírozhatja.

(MTI)