Örökbe fogadták az alkotmányt a nápolyi diákok

Lehet-e egy alkotmányt örökbe fogadni? Ha egy állatot, egy könyvet, vagy egy műemléket lehet, akkor miért ne lehetne egy ország alaptörvényét? Különösen olyan évben, amikor az adott ország egységes államiságának 150. évfordulóját ünnepli?

2010. március 17., 07:24

A kezdeményezés Nápolyból indult el, a Mirella Stampa Barracco egyetemi tanár által létrehozott Fondazione Napoli Novantanove alapítványtól. Ennek keretében indult el olasz középiskolások műemlék-örökbefogadási mozgalma, hogy így is felhívják a figyelmet Itália páratlan múltbeli kincseire.

Az alkotmány örökbe fogadására a nápolyi Teatro delle Palméban került sor, ahol középiskolás diákok átvehették az alaptörvénynek azt a hasonmás kiadását, amelyet 1947. december 27-én Enrico de Nicola ideiglenes államfő írt alá.

A nápolyiak is részt vesznek abban az országos versenyben, amelyet 12 tartomány középiskoláiban hirdettek meg az olasz állam másfél évszázados jubileumára. A téma: nemzeti identitás és kultúrák találkozása. Az alapítvány arra kérte a diákokat, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel, akár mobiltelefonokkal is, készítsenek egy rövid „reklámfilmet” arról, hogy mit jelent számukra az Olaszországban jelen lévő kultúrák fúziója. A legsikerültebb munkákat szeptemberben Torinóban, az egységes olasz állam első fővárosában (1861-1865) mutatják be az ünnepség-sorozat keretében.

„Alapítványunk minden versenyre nevelési eszközként tekint – mondta Mirella Stampa Barracco a Corriere della Serának. "Lehet-e jobb alkalom megértetni a gyerekekkel az Olasz Egység jelentőségét, mint hogy ők maguk mondják el egyes szám első személyben véleményüket róla?”