Tömeges kormányellenes tüntetés Örményországban

2020. december 6., 09:08

Szerző:

Legalább tizenötezer tüntető követelte szombaton Jerevánban Nikol Pasinján miniszterelnök távozását. Az indulatokat a november elején Azerbajdzsánnal kötött megállapodás váltotta ki.

A karabahi harcok lezárásáról kötött megállapodás hatására jelentősen csökkent az örmények által ellenőrzött terület – a háborút követően ez sodorta belpolitikai válságba az országot. Azóta rendszeresen tüntet az ellenzék, árulónak tartja Pasinjánt, aki viszont nem hajlandó lemondani, legfeljebb átalakítani kormányát. A tüntetés idején is megismételte a miniszterelnök a televízióban, hogy nem mond le, valamint hogy kormánya egyik legfontosabb feladatának tekinti az azeri fogságban lévő katonák és a harcban elesettek holttestének hazahozatalát.

A szombati tüntetésen — amely békésen zajlott le — a dpa hírügynökség szerint a befolyásos örmény katolikus egyház képviselői is részt vettek.

Armen Szárkiszján örmény elnök azt javasolta, hogy tartsanak előrehozott parlamenti választásokat, a hatalmat pedig a választásokig egy nemzeti egységkormány gyakorolja. A javaslat nyomán tizenhét ellenzéki párt állapodott meg a héten abban, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indít Vazgen Manukján volt kormányfő személyében.